Saša Borojević nastavlja da okuplja publiku u velikim brojevima i to postovima koji su neprecizni, ali koji definitivno bude emocije. Jedan od njih prikupio je oko 750 lajkova, više od 150 komentara u kojima se pominju satanizam i đavo i 80-ak šerova.

Borojević kaže:

Belgiji su postavili “poštanske sandučiće”, kako bi roditelji ostavili neželjenu decu…

Nakon te rečenice niko ne može ostati ravnodušan, pa je Borojević dalje dao objašnjenje:

“Bebi poštanski sandučići omogućavaju novim majkama da ostavljaju svoje bebe, ako misle da ne mogu da se brinu o njima, u potpunoj anonimnosti. Ovaj sistem ima za cilj da zaustavi napuštanje beba na ulici, u smeću ili u grmlju… Čim se dete ostavi u “poštansko sanduče”, organizaciji se šalje signal i oni će bebu uzeti u najkraćem mogućem roku…”

I taj dio objave je poprilično tačan, dok onaj prvi u kojem se pominje Belgija i nije baš. Naime “poštanski sandučići” ili “baby boxes”, kako su poznatiji, postoje odavno, a u Belgiji su instalirani čak prije više od 20 godina. Tačnije, u Antverpenu, 2000. 2017. je bila godina negativnog rekorda u Belgiji kada je putem ovog sistema ostavljeno četvoro djece.

Svjetski mediji godinama pišu o ovom fenomenu. BBC je 2019. pisao o “baby boxes” i postavio pitanje – da li ovaj sistem napuštanja djece zapravo spašava živote. Tim prije što su kao primjer naveli dijete koje je ostavljeno u rancu u Džordžiji iste godine.

Šta su “baby boxes”?

“Baby boxes” zaista liče na “bebi poštanske sandučiće”, kako ih je Borojević opisao, ali iako možda brutalan koncept – u službi je humane misije. Na sajtu jedne od američkih organizacija koja se njima bavi stoji objašnjenje:

“Kutija za bebe” (baby box) je sigurnosni uređaj predviđen državnim Zakonom o sigurnom utočištu i zakonski dozvoljava majci u krizi da se sigurno, bezbedno i anonimno preda novorođenče ako nije u stanju da brine o njemu. “Baby box” se postavlja u spoljašnji zid određene vatrogasne stanice ili bolnice. Ima spoljna vrata koja se automatski zaključavaju prilikom postavljanja novorođenčeta u “baby box” i unutrašnja vrata koja omogućavaju članu medicinskog osoblja da obezbijedi predato novorođenče iz unutrašnjosti određene zgrade.”

Brojke pomenute organizacije govore da je u njihovim “baby boxes” od 2016. ovim putem ostavljeno više od 130 beba, koje su mogle završiti kao ona u Džordžiji ili još gore…

Poenta cijele ove priče je da je Borojević izvukao ovu informaciju od nekud, pogrešno je predstavio i u suštini kod korisnika Fejsbuka probudio negativna osjećanja. Taj narativ naslanja se na onaj koji on inače potencira – o “zlom, nastranom i dekadentnom zapadu”.

Ova objava dobija ocjenu – reciklaža.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.  

In this article