Nakon što je u crnogorskim i srpskim medijima objavljeno da patrijarhu SPC Irineju Gavriloviću nije zabranjen ulazak u Crnu Goru, portali u Srbiji su “predviđali” detalje posjete.

https://www.raskrinkavanje.me/analiza/irinej-je-presao-granicuDio portala je objavio da Agencija za nacionalnu bezbjednost Crne Gore (ANB) organizuje grupu koja bi trebalo da napadne patrijarha, uz navođenje inicijala operativca ANB-a zaduženog za pripremu napada, kao i da pripadnici Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) planiraju da “zaspu jajima” sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC). 

Novosti.rs, u tekstu pod nazivom „Miraševi spremaju incident na Cetinju: Jajima na patrijarha Irineja?“ pišu:

„Pripadnici takozvane Crnogorske pravoslavne crkve planiraju da ometaju sutrašnje bogosluženje patrijarha srpskog Irineja u cetinjskom manastiru, a nije isključeno da “nezadovoljni građani” prvojerarha SPC i sveštenstvo zaspu jajima i bace mrlju na ovaj događaj… Kako “Novosti” saznaju, ovakav scenario priprema kružok oko poglavara kanonski nepriznate CPC Miraša Dedejića, a o čemu su neformalnim kanalima obaveštene i službe u Srbiji“.

Taj tekst su, uz navođenje Novosti.rs kao izvora, objavili portali Srbijadanas.net, Nova srpska politička misao (nspm.rs) i IN4S.net.

Međutim, portal Alo.rs u tekstu „Srpskom patrijarhu najavljuju pakleni doček: Milo za Irineja spremio jaja i paradajz!“, tvrdi da je u organizaciju napada na patrijarha SPC uključena crnogorska ANB:

„Ipak, Milo Đukanović ne bi bio to što jeste da patrijarhu nije spremio iznenađenje! Naime, crnogorska bezbednosna služba (ANB) organizuje huligane koji bi ispred Cetinjskog manastira trebalo da napadnu patrijarha. Operativac ANB-a N. L. je organizator „spontanog“ protesta ispred jedne od najvećih svetinja SPC u Crnoj Gori. Planirano je da rulja uz psovke zaspe patrijarha Irineja jajima, paradajzom i sličnim rekvizitima, a cilj tog performansa je da mu se pokaže da nije dobrodošao u Crnu Goru“.

U tekstovima Novosti i Alo ne postoji vjerodostojan izvor informacije, a već se naslovima tekstova napad na Irineja pripisuje crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću. Ovakve tvrdnje objavljene su bez utemeljenja i jasnog izvora.

Alo.rs informaciju da napad na patrijarha SPC organizuje operativac ANB-a objavljuje kao svoju, pozivajući se na „dobro obaviješteni izvor“. Taj tekst su prenijeli i portali Srbin.info, Espreso.rs i Govorisrbija.rs.

Tvrdnje o planiranju napada na Irineja Gavrilovića pokazale su se netačnim, budući da je njegova posjeta Crnoj Gori prošla bez ikakvog incidenta, napada organizovanih grupa, jaja ili paradajza. 

Suprotno ovim tvrdnjama, predstavnici crnogorskih institucija su obezbjeđivali ovaj događaj, što je potvrdio i mitropolit Amfilohije Radović. 

S obzirom na to da tekst objavljen na portalu Novosti.rs potiče od neimenovanog i nepouzdanog izvora, te da su se objavljene informacije ispostavile kao netačne, ocjenjujemo ga kao dezinformaciju.

Takođe, tekst objavljen na portalu Alo.rs ocjenjujemo kao dezinformaciju, ali i kao teoriju zavjere jer, prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ovaj medijski izvještaj daje neistinit ili neprovjerljiv opis nekog događaja, predstavljajući ga kao dio ili rezultat skrivenog plana.

Takođe, tekstove objavljene na portalima IN4s.net, Srbin.info, Espreso.rs, Govorisrbija.rs ocjenjujemo kao teoriju zavjere. 

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović)

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 27.01.2021.

Srbija danas: Dezinformacija | Nova srpska politička misao: Dezinformacija | IN4s: Dezinformacija,Teorija zavjere | Alo: Dezinformacija,Teorija zavjere | Espreso: Dezinformacija,Teorija zavjere | Govori Srbija: Dezinformacija,Teorija zavjere | Novosti: Dezinformacija,Teorija zavjere | Srbin.info: Dezinformacija,Teorija zavjere