Nakon niza neprovjerenih i nepotvrđenih vijesti o boravku patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja Gavrilovića u Crnoj Gori, mediji u Srbiji su nastavili sa spekulacijama da će mu prilikom sljedećeg dolaska ipak biti zabranjeno da uđe u državu. Ovim tekstom Raskrinkavanje.me završava analize medijskog izvještavanja o ovom događaju koja je obuhvatila 43 sporna teksta.

Blic.rs je 15. oktobra objavio tekst “Patrijarh Irinej danas u Crnoj Gori, ali ubuduće nije sigurno” u kojem navodi: 

Srpskom patrijarhu dozvoljen je danas ulazak u Crnu Goru gde se on sada i nalazi, iako se priprema spisak nepoželjnih osoba na kojem bi mogao da se nađe i Irinej.

Tekst je objavio i portal Republika.rs. Blic.rs kao izvor objavljene informacije navodi TV Vijesti.

“TV Vijesti saznaje da je spisak nepoželjnih osoba iz Srbije u pripremi, a za sve osobe koje su “kandidati” da se na njemu nađu biće urađene bezbjednosne i druge procene, nakon čega će biti formalno-pravno definisan. Po svemu sudeći, razmatra se da se na tom spisku nađe i patrijarh“.

Tekst na koji se poziva Blic objavljen je na portalu Vijesti online, kao prilog TV Vijesti još 25. avgusta. 

U tom tekstu se izričito navodi da bi zabrana ulaska u Crnu Goru mogle dobiti osobe koje su osuđivane za kriminalna djela i važe za bezbjednosno interesantne osobe, navode se imena osuđivanih kriminalaca iz Srbije i nigdje ne pominje moguća zabrana ulaska patrijarhu Irineju Gavriloviću u Crnu Goru.

Takođe, premijer Crne Gore Duško Marković je 15. oktobra kazao da Crna Gora nema spisak nepoželjnih građana Srbije, i da „osim onih osoba koje su u kriminalnom miljeu i koje nijesu dobrodošle ovdje, druge liste nema“.  

Blic tu izjavu premijera Markovića nije objavio u ovom tekstu.

Raskrinkavanje.me je analiziralo medijske navode o postojanju spiska nepoželjnih i utvrdilo da su to dezinformacije. Pročitajte analizu “Još nema spiska nepoželjnih” >>> 

Analiziran je i niz tekstova u kojima se navodi da će Gavriloviću biti zabranjen prelazak granice za koje smo utvrdili da su dezinformacije – Irinej je prešao granicu >>> 

Kao i navode da predstavnici crnogorskih institucija pripremaju napad na njega koje smo ocijenili kao dezinformacije i teoriju zavjere  – Irinej, ANB, jaja i paradajz >>> 

S obzirom na to da se Blic pozvao na tekst sa portala Vijesti online i prilog TV Vijesti u kojem se nigdje ne pominje zabrana ulaska Irineju Gavriloviću i tako selektivno i u pogrešan kontekst stavio tačne informacije, te pogrešno interpretirao prilog televizije Vijesti, ovaj slučaj ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.me, Milica Bogdanović)

Blic.rs: Manipulisanje činjenicama | Republika.rs: Manipulisanje činjenicama