Nestine o SM-102: Lipid u Moderninoj vakcini jeste za ljudsku upotrebu

1304

Sastav vakcine tema je kojom se najčešće manipuliše od početka imunizacije protiv koronavirusa.

Brojne spekulacije o štetnosti pojedinih sastojaka vakcine svakodnevno stižu do hiljada korisnika društvenih mreža na našem govornom području, a neke od njih, poput onih da vakcine sadrže ćelije abortiranih beba, otrovni grafen-oksid, čipove smo već više puta raskrinkali.

Najnovija u nizu neistina o sastavu vakcina je ta da je jedan od njenih sastojaka SM-102 štetan za ljude.

Ova objava je, pojašnjavaju na Factcheck.org, krenuta sa TikToka a popularnost joj je donio jedan od najpoznatijih svjetskih teoretičara zavjere – Aleks Džouns.

SM-102 je zapravo lipidodnosno kombinacija masnih kiselina. I ne, upozorenja koja se dijele da je samo za veterinarsku upotrebu i da je opasan po ljude ne odnose se na SM-102 koji je u vakcinama.

Ova kompanija detaljno je objasnila da SM-102 koji oni proizvode namjenu ima jedino u istraživanjima.

Upozorenja se, pojašnjava Rojters, odnose na SM-102 koji proizvodi kompanija „Cayman Chemicals“ jer ga drži rastvoru hloroforma što se može vidjeti u informacijama o njihovom proizvodu.  Taj rastvor čini 90 odsto hloroforma a 10 odsto SM-102.

Takođe, ista kompanija ima javni dokument kojim se pokazuje da je jedini kao opasan po ljude označen hloroform.

Doktor Rongjun Čen sa Imperijal koledža u Londonu za Rojters je kazao da SM-102, koji je prisutan u vakcinama Moderne, jeste za ljudsku upotrebu, i da je drugačiji od onog koji proizvodi Cayman.

Dakle, fotografije koje su objavljene ne odnose se na Moderninu vakcinu, već su izvučene iz upozorenja kompanije „Cayman Chemicals“ i odnose se na opasnost hloroforma. SM-102 koji se nalazi u vakcinama jeste za ljudsku upotrebu i nije štetan za ljude.

Ovu objavu ocijenili smo kao manipulaciju činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.