Nestine o SM-102: Lipid u Moderninoj vakcini jeste za ljudsku upotrebu

Sastav vakcine tema je kojom se najčešće manipuliše od početka imunizacije protiv koronavirusa.

277

Sastav vakcine tema je kojom se najčešće manipuliše od početka imunizacije protiv koronavirusa.

Brojne spekulacije o štetnosti pojedinih sastojaka vakcine svakodnevno stižu do hiljada korisnika društvenih mreža na našem govornom području, a neke od njih, poput onih da vakcine sadrže ćelije abortiranih beba, otrovni grafen-oksid, čipove smo već više puta raskrinkali.

Najnovija u nizu neistina o sastavu vakcina je ta da je jedan od njenih sastojaka SM-102 štetan za ljude.„Piše vam lepo… WARNING produkt NIJE za ljudska bića ili za veterinare… Što znači da je otrov.. Čim ne smemo mi ljudi da ga koristimo a kamoli da ga veterinari daju životinjama“, stoji u opisu objave sa tri fotografije upozorenja sa vakcine Moderna.

Ova objava je, pojašnjavaju na Factcheck.org, krenuta sa TikToka a popularnost joj je donio jedan od najpoznatijih svjetskih teoretičara zavjere – Aleks Džouns.

SM-102 je zapravo lipidodnosno kombinacija masnih kiselina. I ne, upozorenja koja se dijele da je samo za veterinarsku upotrebu i da je opasan po ljude ne odnose se na SM-102 koji je u vakcinama.

Ova kompanija detaljno je objasnila da SM-102 koji oni proizvode namjenu ima jedino u istraživanjima.

Upozorenja se, pojašnjava Rojters, odnose na SM-102 koji proizvodi kompanija „Cayman Chemicals“ jer ga drži rastvoru hloroforma što se može vidjeti u informacijama o njihovom proizvodu.  Taj rastvor čini 90 odsto hloroforma a 10 odsto SM-102.

Takođe, ista kompanija ima javni dokument kojim se pokazuje da je jedini kao opasan po ljude označen hloroform.

Doktor Rongjun Čen sa Imperijal koledža u Londonu za Rojters je kazao da SM-102, koji je prisutan u vakcinama Moderne, jeste za ljudsku upotrebu, i da je drugačiji od onog koji proizvodi Cayman.„Hloroforma nema na listi sastojaka vakcine na listi sastojaka Modernine vakcine“, objašnjava on.

Dakle, fotografije koje su objavljene ne odnose se na Moderninu vakcinu, već su izvučene iz upozorenja kompanije „Cayman Chemicals“ i odnose se na opasnost hloroforma. SM-102 koji se nalazi u vakcinama jeste za ljudsku upotrebu i nije štetan za ljude.

Ovu objavu ocijenili smo kao manipulaciju činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

11/08/2021

Ocjena:

Manipulisanje činjenicama