Kao pivo i red bul, ni voda se ne može testirati na koronavirus

1013

Pivo, koka-kola, Red bul, kivi, a sada i voda. Teoretičari zavjere, uprkos jasnim uputstvima za testiranje, uporno pokušavaju da dokažu kako su različite tečnosti i voće pozitivni na COVID-19.

Već dokazano da se alkoholna pića, sokovi i voće ne mogu testirati na virus SARS-CoV-2, a to je slučaj i sa vodom sa česme.

Američka uprava za hranu i lijekove objašnjava da su antigenski testovi za covid-19 oni koji brzo otkrivaju fragmente proteina koji se nalaze na ili unutar virusa testiranjem uzoraka prikupljenih iz nosne šupljine pomoću brisa. To znači da se ne mogu koristiti za testiranje piva, drugih pića ili hrane.

Sličan slučaj „testiranja“ vode na COVID-19 analizirali su i u Aziji a doktor Rohini Karandikar iz indijskog tima koji se bori protiv bolesti objasnila je da trake na antigenskim testovima sadrže antitijela koja se vezuju za viralne antigene, te da to što traka dobija boju koja pokazuje da je test pozitivan, ne znači ništa kad je u pitanju voda.

Takođe, i proizvođači brzih testova su jasno kazali da se oni ne mogu koristiti na vodi.

„Uređaj se koristi za testiranje briseva uzetih iz nosa i grla. Nisu za vodu ili bilo koju hranu i tečnost“, kazali su iz kompanije koja proizvodi Panbio Ag testove.

Dakle, kao ni pivo, red bul ili bilo koje piće, voda se ne može testirati na COVID-19. Zbog toga ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

“Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.