Iskrivljena interpretacija podataka: U Strategiji ne piše da se abortusi vrše zbog odabira pola

3592

Tema selektivnih abortusa u Crnoj Gori prodrmala je društvo od momenta kada se o njoj počelo javno govoriti.

O ovoj neprihvatljivoj pojavi se, ipak, objavljuju i članci u kojima se netačno interpretiraju podaci o abortusim, kakav je slučaj i sa tekstom dnevnog lista Dan  koji je objavio tekst pod naslovom:

Godišnje hiljadu abortusa zbog pola

Članak su istog dana prenijeli brojni crnogorski i regionalni portali, najčešće sa istom ili sličnom porukom u naslovu. Među njima su: RTCG, In4s, CDM, Pobjeda, AntenaM, Standard, FosMedia, Onogošt, Mondo.me, Mondo.rs, Radio Tivat, Kurir, Kodex.me, Preduzetnica.me, Indeksonline.me, Hercegovina promo, Atvbl.com, Leutar.net, BL Portal, Bebac.com

U prvoj rečenici teksta se tvrdi:

Prema podacima iz Strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja, u Crnoj Gori se godišnje obavi oko 1.000 namjernih i selektivnih abortusa, zbog neplaniranih trudnoća i odabira pola djeteta.

Međutim, u važećoj Strategiji za očuvanje i unapređenje reproduktivnog i seksualnog zdravlja 2013–2020. to ne piše.  U njoj se na nekoliko mjesta pominje abortus, a na strani 20 tog dokumenta stoji:

„U Crnoj Gori svake godine abortus obavi više od 1.400 žena, a zabrinjavajući je podatak da je u više od 70 odsto slučajeva riječ o namjernim prekidima trudnoće.“

Dakle, u Strategiji se govori samo o broju namjernih abortusa u odnosu na ukupan broj. U dokumentu nema nikakvih dodatnih pojašnjenja, ali iz široko dostpune literature možemo vidjeti da abortus može biti spontani i namjerni. U našoj sredini pod abortusom češće se podrazumijeva samo namjerni, željeni prekid trudnoće – abortus arteficialis. 

U tekstu se dalje tvrdi:

Do 2018. godine postoji trend neravnoteže između polova na rođenju i on se, za poslednjih 15 godina, kreće 110 dječaka na 100 djevojčica, pokazuje istraživanje Kliničkog centra.

Tačno je da u Crnoj Gori postoji trend neravnoteže između polova na rođenju.

„Prirodni“ diferencijalni natalitet prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iznosi približno 105 rođenih dječaka na 100 djevojčica.

Priroda predviđa da je broj novorođenih muškaraca malo veći od novorođenih žena, jer kako odrastaju, muškarci su u većem riziku od umiranja od žena, ne samo zbog polnih razlika u prirodnim stopama smrtnosti, već i zbog većeg rizika od vanjskih uzroka (nesreće, ozljede, nasilje, ratne žrtve). Stoga se očekuje da se odnos polova u ukupnom stanovništvu izjednači. Umjesto toga, ako se odnos polova u zemlji ne izjednači ili radije premaši prag od 105, to znači da društva s dominirajućom preferencijom prema muškom djetetu imaju tendenciju da intervenišu u prirodi i smanjuje broja rođenih djevojčica selektivnim pobačajem i čedomorstvom.

Prema zvaničnim podacima MONSTAT-a u posljednjih 15 godina taj odnos izgleda ovako:

Ako uzmemo prosjek, to je 109 dječaka na 100 djevojčica.

Budući da su naslovi i dio tvrdnji u tekstu činjenično netačni, objavu Dana i svih onih koji su je prenijeli ocjenjujemo ocjenom dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

BL Portal i portal Kurir objavili su ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovali prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 30.10.2020. 

Edit: 17.02.2021.

Dan: Dezinformacija | RTCG: Dezinformacija | IN4s: Dezinformacija | CDM: Dezinformacija | Pobjeda: Dezinformacija | Antena M: Dezinformacija | Standard.co.me: Dezinformacija | FOS media: Dezinformacija| Onogošt: Dezinformacija | Mondo: Dezinformacija | Mondo.rs: Dezinformacija | Radio Tivat: Dezinformacija | Kurir: Dezinformacija,Demantovano | Kodex.me: Dezinformacija,Demantovano | Preduzetnica: Dezinformacija,Demantovano | Indeksonline.me: Dezinformacija,Demantovano | Hercegovina Promo: Dezinformacija,Demantovano | Alternativna TV: Dezinformacija,Demantovano | Leutar: Dezinformacija,Demantovano| BL Portal: Dezinformacija,Demantovano | Bebac: Dezinformacija,Demantovano

Edit: 11.4.2023.

Portal Mondo.me objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal Mondo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.