Jesenja sezona gripa i prehlada otvorila je i sezonu manipulacija i dezinformacija vezanih za koronavirus.

Svakako, nije novost da je teoretičari zavjere i prenosioci lažnih vijesti izjednačavaju koronavirus i sezonski grip. Korisnici društvenih mreža su Covid-19 čak izjednačavali i sa običnom prehladom. Ovog puta društvenom mrežom dijeli se post koji je na svom twitteru podijelio Dr David Samadi, stručnjak za urološku onkologiju iz Njujorka.

Korisnici Fejsbuka dijeli njegov tweet uz opis:

Gde je nestao GRIP?

98% manje slučajeva obolelih od gripa širom planete.

AP News piše da objave na mrežama svoje podatke temelje na podacima iz zemalja južne hemisfere poput Novog Zelanda i Australije, koje su ove godine prijavile mali broj slučajeva gripe. Stručnjaci kažu da su ozbiljne mjere preduzete u tim zemljama –  od nošenja maski, zaključavanja i socijalnog udaljavanja doprinijele niskom broju gripa ove godine. AP News piše:

Za zemlje na južnoj hemisferi poput Australije i Novog Zelanda, sezona gripe obično traje od aprila do septembra. Obje zemlje izvijestile su o niskim stopama gripa ove sezone nakon strogog pristupa pandemiji. Novi Zeland prijavio je ukupno 25 smrtnih slučajeva od koronavirusa u zemlji s oko 5 miliona stanovnika. Tamošnjim zvaničnicima aplaudirano je kako se bave pandemijom koronavirusa, gdje je zemlja preduzela rane mjere protiv virusa i radila na gotovo uklanjanju prenosa virusa u zajednici.

U poslednjem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije o virusu gripa koji je objavljen 26.10. nigdje nema podatka da je na globalnom nivou broj slučajeva zaraze smanjen na 98%. U izvještaju se samo konstatuje da je broj slučajeva niži u odnosu na isti period prošle godine.

Globalno gledano, uprkos kontinuiranom ili čak povećanom testiranju na grip u nekim zemljama, aktivnost gripa je ostala na nižim nivoima od očekivanih za ovo doba godine.

Tokom pandemije COVID-19, SZO podstiče zemlje da nastave s rutinskim nadzorom gripe, testiraju uzorke sa lokacija za nadzor gripe na gripu i virus SARS-CoV-2, gdje su resursi dostupni, i pravovremeno izvještavaju o tim informacijama uspostavljenim regionalnim i globalnim platformama

Vakcina za koronavirus i dalje ne postoji, ali vakcinacija protiv gripa je dostupna i preporučuje se od strane zdravstvenih zvaničnih institucija – kao nabolja prevencija. Više o tome na sajtu Instituta za javno zdravlje.

S obzirom na to da se broj slučajeva gripa jeste smanjio, ali ne za 98% i ne širom cijele planete, ovaj slučaj ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama