Istraživanje koje kruži društvenim mrežama nije IPSOS-ovo

2639

Istraživanje koje kruži društvenim mrežama nije IPSOS-ovo

Nakon lažne vijesti o navodnom istraživanju Centra za demokratska i ljudska prava (CEDEM) pojavili su se rezultati novog istraživanja javnog mnjenja uoči parlamentarnih izbora koje se brzo proširilo među korisnicima društvene mreže Facebook.

Na Facebook profilu „Nezavisni analitičar“ juče je objavljen grafikon su rezultatima istraživanja za koje je autor objave naveo da ga je za potrebe jedne partije uradila agencija ISPOS.

U objavi se, uz fotografiju grafikona, navodi:

“EKSKLUZIVNO! Predstavljamo istraživanje koje je radila renomirana agencija IPSOS za potrebe DPS-a!”

Iz agencije Ispsos Montenegro sinoć su kazali  Digital Forensic Centru (DFC) da nije riječ o njihovom istraživanju, podsjećajući da ovo nije prvi put da se ime njihove agencije zloupotrebljava.

“U posljednje vrijeme se pojavljuju lažni podaci istraživanja pripisanih Ipsosu u kojima se pozivaju na navodno istraživanje naše agencije u ‘koje su imali uvid’. Imajući u vidu da podaci navedeni u ovim člancima ne odgovaraju podacima nijednog istraživanja Ipsosa, iako je korišćen naš logo, trebalo bi objaviti demanti informacija”, kazao je za DFC izvršni direktor Ipsosa za Crnu Goru, Vladimir Raičević.

Takođe, važno je napomeniti i član 63 Zakona o izboru odbornika i poslanika u kojem piše:

U roku od 15 dana prije dana održavanja izbora, u programima radio-difuznih servisa i drugih medija nije dozvoljeno objavljivanje rezultata ispitivanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem građana u pogledu procjene rezultata izbora.

Zbog navedenog ova objava dobija ocjenu lažna vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article