Nije bilo “udara” na Podgoricu

Ovo je još jedan primjer senzacionalističkog i obmanjujućeg naslova.

Portal Alo.rs 17. avgusta objavio je tekst sa naslovom:

„Crnogorci udarili na Podgoricu!“

Naslovu je kasnije dodat dio „Milo potpuno opkoljen“ koji je i sada vidljiv na  portalu.

Tekst su prenijeli portali: Nacionalonline.rs,  Nasaborba.comNedeljnikafera.net,  i Happytv.rs.

Autor teksta se poziva na portal In4s kao izvor za ovu vijest. Međutim na In4s-u nije objavljen članak sa ovakvim naslovom, već više zasebnih izvještaja o “auto-litijama” koje su 16. avgusta održane u više gradova u Crnoj Gori.

U naslovu se pominje Podgorica, iako se u samom tekstu glavni grad Crne Gore nigdje ne pominje kao mjesto održavanja auto-litija ili drugih vidova okupljanja tog dana.
I u slučaju da se naslov posmatra kroz preneseno značenje, odnosno zvaničnu Podgoricu kao donosioca odluka, frazom „Crnogorci udarili“, bez ikakvih naznaka da je riječ o auto-litijama, čitalac se dovodi u zabludu.

Pošto nije bilo nikakvog udara niti opkoljavanja Podgorice, ovom tekstu dajemo ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Portal Alo  objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article