Lažna objava o istraživanju agencije House of Win

Lažna objava o istraživanju agencije House of Win U finišu predizborne kampanje u Crnoj Gori na društvenoj mreži Fejsbuk počele su da se pojavljuju lažne informacije o ispitivanju javnog mnjenja. Jedna od tih objava plasirana je 24.avgusta na  Fejsbuk profilu Portal Nadrealitika gdje je prikazan grafikon sa rejtinzima političkih partija koji prati sljedeći tekst: Da je riječ …

2090

Lažna objava o istraživanju agencije House of Win

U finišu predizborne kampanje u Crnoj Gori na društvenoj mreži Fejsbuk počele su da se pojavljuju lažne informacije o ispitivanju javnog mnjenja.

Jedna od tih objava plasirana je 24.avgusta na  Fejsbuk profilu Portal Nadrealitika gdje je prikazan grafikon sa rejtinzima političkih partija koji prati sljedeći tekst:!!! REZULTATI ANKETE KOJU ISTRAŽIVAČKA AGENCIJA ‘’HOUSE OF WIN’’ REDOVNO OBJAVLJUJE NEDJELJU DANA PRED IZBORE !!!

Da je riječ o lažnoj objavi potvrdio je za Raskrinkavanje direktor ove agencije Predrag Spasojević.“Što se tiče objave na Facebook stranici ”Portal Nadrealitika” i rezultata koje su objavili moram da napomenem da to nema nikakve veze sa našim rezultatima. Prvo, mi smo radili istraživanje od 5. jula do 19. jula i to smo poslali partijama u Crnoj Gori, a kasnije je objavljeno u nekoliko portala. Drugo, naša grafika je potpuno drugog izgleda. Treće, rezultati su promijenjenii ne poklapaju se sa našim rezultatima koje smo objavili. Četvrto, mi još nijesmo objavili poslednje rezultate” kazao je Spasojević.

On je objasnio da je u Srbiji  rezultate njihovog istraživanja iz jula  objavio Blic uz njegove konstatacije i mišljenja.

Raskrinkavanje je u prethodnih sedam dana objavilo dva teksta o lažnim objavama koje su kružile društvenim mrežama, a odnosile su se na navodna ispitivanja javnog mnijenja o tome kome bi pružili podršku na izborima. Jedna objava se odnosila na lažnu anketu CEDEM-a, a druga na agenciju IPSOS.

Podsjećamo, prema članu  63 Zakona o izboru odbornika i poslanika objavljivanje rezultata ispitivanja javnog mnijenja u crnogorskim medijima 15 dana pred izbore nije dozvoljeno. U tom članu piše:“U roku od 15 dana prije dana održavanja izbora, u programima radio-difuznih servisa i drugih medija nije dozvoljeno objavljivanje rezultata ispitivanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem građana u pogledu procjene rezultata izbora.

Pošto  je agencija House of Win zvanično demantovala navode na Fejsbuk stranici Portal Nadrealitika objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

25/08/2020

Ocjena:

Lažna vijest
In this article