Ovo je još jedan primjer dezinformacije o pronalasku vakcine protiv virusa korona..

Portal Sputnjik objavio je 12. jula tekst naslovljen

U tekstu piše:

Tekst portala Sputnjik prenijeli su brojni mediji sa ovog govornog područja, među kojima su: Glas javnosti, Informer, Srbija danas, Alo.

Svjetski stručnjaci već neko vrijeme rade na razvijanju vakcine protiv koronavirusa. Iako su obično potrebne godine za testiranje i proizvodnju vakcina, naučnici se nadaju će ovu vakcinu razviti za 12 do 18 mjeseci. Trenutno se u fazi kliničkog ispitivanja nalaze 23 vakcine, među kojima je i  ruska, a više od 140 je kandidata za vakcinu, koje su u fazi procjene Svjetske zdravstvene organizacije za potencijalno kliničko ispitivanje.

Kliničko ispitivanje ni za jednu od 23 vakcine nije završeno, a 3 vakcine su zasad, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije , u trećoj fazi. Proces kliničkog ispitivanja vakcine obuhvata tri faze i smatra se završenim tek nakon što je svaka od njih sprovedena. U prvoj fazi vakcina se daje manjem broju zdravih osoba, kako bi se testirala, između ostalog, njena svojstva. Druga faza uključuje veći broj ispitanika i u ovoj fazi se dobijaju preliminarne informacije o željenim efektima vakcine. Radi potpune procjene zaštite vakcine potrebna je treća faza, koja daje odgovor na pitanje da li je proizvod bezbjedan i efikasan, nakon čega slijedi odobravanje vakcine.

Guardian je nedavno u svojoj analizi i najbolje ilustrovao kako ustvari ove faze izgledaju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, objavljenim 15. jula, kliničko ispitivanje ruske vakcine nalazi se u prvoj fazi. Ovu vakcinu razvija i proizvodi Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalej, a ispitivanja se sprovode na Univerzitetu Sečenov.

Informacija o završenom kliničkom testiranju potekla je iz Rusije, i to baš sa Univerziteta Sečenov, koji je 12. jula objavio da je kliničko testiranje vakcine završeno. To se navodi u naslovu i prvoj rečenici objavljenog teksta, da bi već u drugoj rečenici pisalo da je ispitivanje sprovedeno na 38 dobrovoljaca, što implicira da se radi o prvoj fazi koja obuhvata tek najmanji broj ljudi na kojima se vakcina testira. Ovo saopštenje sa nespretno i netačno formulisanim naslovom ipak je zaključeno informacijom da slijede naredne faze kliničkog testiranja.

Vijest o završenom kliničkom testiranju, potkrijepljenu izjavom direktora Instituta medicine i biotehnologije tog Univerziteta, Vadima Tarasova, objavili su i ruski mediji, odnosno agencija RIA Novosti. Ovaj medij je dan kasnije, u novom tekstu sa izjavom direktora Instituta Gamalej Aleksandra Gunzburga, precizirao da je završena prva faza, ispravivši na taj način prvobitno objavljenu vijest o završenom testiranju.

Da se ne radi o završenom testiranju, kako je objavljeno u medijima, već o početnoj fazi, potvrđuje saopštenje ruskog Ministarstva odbrane, ali i Ministarstva zdravlja, koje je navelo da je prva grupa dobrovoljaca otišla kući, a da se eksperiment nastavlja.

Objave ovih medija ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Sputnik: Dezinformacija | Glas javnosti: Dezinformacija | Informer: Dezinformacija | Srbija danas: Dezinformacija | Alo: Dezinformacija