Izraelska studija nije pokazala da su vakcine beskorisne

1185
vakcine-izrael

Izrael je bio jedna od prvih zemalja koja je prošle godine masovno vakcinisala svoju populaciju protiv koronavirusa, a taj proces, kao i brojne informacije i istraživanja koja su se na njega kasnije odnosile postali su meta antivaksera širom svijeta. To je slučaj i sa objavljivanjem istraživanja o efikasnosti četvrte doze vakcine protiv koronavirusa u toj zemlji.

“Prvi rezultati studije 4. doze u Izraelu !

– Cijepiva su beskorisna”,  navodi se u objavi na Facebooku uz postovani članak sa Rojtersa (na engleskom jeziku) sa naslovom “Izraelska studija pokazala manju efikasnost 4. doze vakcine protiv koronavirusa na Omikron“.

U pitanju je vjerodostojan link sa istinitim sadržajem koji je djelimično i citiran u objavi na Facebooku, međutim netačno je da su prvi rezultati studije 4. doze vakcine pokazali da su vakcine beskorisne. 

Naime, prve rezultate studije u kojoj je ispitana efikasnost četiri vakcinacije vakcinama Bajontek/Fajzer i Moderna objavila je bolnica Šeba u blizini Tel Aviva. Šefica studije Gili Regev-Johaj objasnila je da četvrta doza nudi „samo djelimičnu zaštitu od virusa“.

Vakcinom Bajontek/Fajzer vakcinisano je 154 medicinskih tehničara i sestara, a 120 dobrovoljca Modernom.

Nedjelju dana nakon početka studije, broj antitijela se upetostručio. Međutim, Regev-Johaj kaže: 

„Fajzerove i Modernine vakcine, koje su bile efikasne protiv drugih varijanti, nude manju zaštitu od omikrona. Imamo mnogo zaraženih među onima koji su vakcinisani četiri puta.“

To su izjave koje bi mnoge građane mogle da navedu da posumnjaju da li su vakcine uopšte korisne, prenio je Dojče Vele.  Zbog toga je bolnica užurbano objavila još jednu izjavu nekoliko sati nakon objavljivanja ove prethodne:

„U ovom trenutku, rizičnim grupama se preporučuje da se i dalje vakcinišu – čak i ako vakcine ne nude optimalnu zaštitu od infekcije aktuelnom varijantom virusa, omikrona.“

Generalni direktor Ministarstva zdravlja Izraela dr Nahman Eš rekao je da „u određenoj mjeri nije iznenađujuće“ to što su se mnogi koji su primili četvrtu dozu vakcine ipak inficirali omikronom. To ne znači da je pokušaj četvrte vakcinacije bio greška.

„Nivo antitijela se vraća kao što je bio odmah poslije treće vakcine. To ima veliki značaj, posebno za stariju populaciju i zato ih pozivam da se vakcinišu“, rekao je on za TV Kanal 13.

Podsjetimo, vakcine protiv koronavirusa su pokazale visok nivo učinkovitosti i to gotovo 100% kada se radi o najtežim ishodima infekcije kao što su smrtni slučajevi, teške forme bolesti i nešto manje – hospitalizacije. Imunizacija u velikoj većini većini slučajeva sprječava pojavu bolesti a kod onih vakcinisanih osoba koje ne razviju zadovoljavajući imunološki odgovor i razviju kliničku sliku, oboljenje je po pravilu blago – bez komplikacija i bez potrebe za hospitalizacijom.

Zbog izvođenja netačnog i zlonamjernog zaključka da su „vakcine beskorisne“, koji je na obmanjujući način potrijepljen gore navedenim istraživanjem ovaj sadržaj ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu „Dezinformacija“ dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži „miks“ činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribcvije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article