Izraelski ministar nije rekao da se ukidaju pravila ratovanja

595

Jedanaesti je dan sukoba Izraela i Hamasa, nastavljaju se borbe u Pojasu Gaze. 

Jedna od posljednjih informacijama koju su prenijeli marginalni portali Web Tribune i Balkanka.net, kao i mnogi korisnici društvenih mreža (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) odnosi se na izjavu ministra odbrane Izraela o budućnosti rata. 

“Izraelski ministar odbrane: „Ukinuli smo pravila ratovanja. Vojnici neće odgovarati. Neće biti vojnih sudova”. 

Ministar odbrane Izraela, Joav Galan jeste govorio o pravilima ratovanja, ali ne u kontekstu nepoštovanja ratnog prava i lišavanja odgovornosti za postupke vojske Izraela.  

„Pravila rata su se promijenila. Cijena koju će Pojas Gaze platiti biće veoma visoka, što će generacijama promijeniti stvarnost”, izjavio je Galan 8. oktobra, prenijeli su izraelski mediji.  

Gruzijski fakt-čeking portal Myth Detector se bavio ovom temom, ukazujući da se sporna izjava izraelskog ministra odbrane prvobitno pojavila u ruskim medijima. Dio tih izvora je naveo da je Galan dao izjavu 10. oktobra. 

Galan je u videu, objavljenom 10. oktobra na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru, uputio oštru poruku Hamasu, međutim nije izjavio da je Izrael ukinuo pravila ratovanja, da vojnici neće odgovarati, te da neće biti vojnih sudova. 

U obraćanju izraelskim vojnicima na liniji fronta u graničnoj zoni između Izraela i pojasa Gaze, što su prenijeli i međunarodni mediji, izraelski ministar obrane je saopštio da je njegova država krenula u ofanzivu i da pojas Gaze nikada više neće biti isti.  

„Hamas je želio promjenu u Gazi i doći će do promije za 180 stepeni od onoga što su mislili. Zažaliće zbog ovog trenutka, Gaza se nikada neće vratiti na ono što je bila. Eliminisaćemo snažno i bez kompromisa svakoga ko dođe da obezglavljuje, ubija žene, one koji su preživjeli Holokaust”, izjavio je Galan tokom obraćanja. 

Jasno je da je izjava ministra odbrane Izraela potpuno izmijenjena i izvučena iz konteksta, zbog čega objave medijia i korisnika društvenih mreža ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article