Novi dan, ponovljena netačna tvrdnja – popisom se ne utvrđuje broj stanova funkcionera

673

Da će predstojeći popis stanovništava koji će se (najvjerovatnije) održati od 1. do 15. novembra otkriti koliko stanova imaju bivši funkcioneri tvrdnja je koju su javnosti nedavno plasirali iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) i Socijalističke narodne partije (SNP). 

Bez obzira na to što smo ukazali da je riječ o netačnoj informaciji, te da Zakon o popisu jasno i nedvosmileno uređuje da to nije moguće, ove tvrdnje ponovo su dospjele u javnost. 

Iz ZBCG su u saopštenju objavljenom 16.10. kazali da “će se popisom doći do podataka koliko pojedini funkcioneri imaju kuća i stanova”, kao i da Demokratska partija socijalista (DPS) “pokušava da nagovori ljude koji nemaju bez jednu kuću ili jedan stan, da svoja vrata ne otvaraju popisivačima, te da se na taj način prikrije ogromna imovina stotina funkcionera ove partije, koja je opljačkana od tih istih ljudi u proteklih 30. godina”. 

Dakle, kao što smo prethodno i kazali ove tvrdnje nemaju uporište u činjenicama što su ponovili i iz Uprave za statistiku (Monstat) precizirajući da prilikom obilaska popisnog kruga za koji je zadužen, popisivač ima obavezu da popiše sve jedinice popisa definisane zakonom (lica, domaćinstva i stanove). S tim u vezi, kako navode, prikupljaju se podaci o stanovima u kojima živi domaćinstvo, kao i o praznim stanovima.  

“Ako u stanu živi domaćinstvo prikuplja se odgovor na pitanje Osnov po kome domaćinstvo koristi ovaj stan. Modaliteti odgovora na ovo pitanje su: 1. Vlasnik/vlasnica stana je član/ica domaćinstva, 2. Suvlasnik/suvlasnica stana je član/ica domaćinstva, 3. Podstanarsko domaćinstvo, 4. Stanuje u stanu roditelja, djece ili drugih rođaka, 5. Ostalo”, navodi se u reagovanju Monstata objavljenom 17.10. 

Pojašnjavaju da će se na ovaj način kao rezultat popisa dobiti podatak o tome koliko domaćinstava živi u svom stanu, a koliko su podstanari ili žive u stanu roditelja, djece ili drugih rođaka. 

“Popisom će se utvrditi broj i karakteristike stanova u smislu njihove veličine i opremljenosti instalacijama. Shodno navedenom, popisom se ne može dobiti odgovor na pitanje koliko ko ima stanova”, poručuju iz Monstata. 

Podsjećamo, podaci koje prikuplja Monstat mogu se koristiti isključivo za potrebe obračuna statističkih podataka o ukupnoj populaciji.