Podsjetnik: Religija nije mentalni poremećaj na Islandu 

545

Ako ste nekada razmišljali da posjetite Island, sigurno je da se nećete pokajati. Prostom pretragom na internetu može se doći do mnoštva zanimljivih stvari i priča, koje prosto mame da se tamo ode. Islanđani, takođe, važe za zanimljive likove. Između ostalog i jer imaju preko 100 izraza za vjetar, kupaju se na temperaturama u debelom minusu, vjeruju u trolove i vilenjake… Sve u svemu, Island je mjesto za posjetiti. 

Još prije dvije godine pojavila se informacija koja za Islanđane možda ne bi bila toliko “luda”, a isplivala je ponovo ovih dana. Na društvenim mrežama kruži naslov:

Island sve religije proglasio mentalnim poremećajima, a Bibliju štampa s upozorenjem 

Jedan od postova prati komentar:  

Pošto je ovo bilo pre tri godine, siguran sam da su do sada propali zbog ovako suludog poteza.  
– A šta, nisu? 

Raskrinkavanje je i tada pisalo o ovoj neobičnoj informaciji. U tekstovima, koje su prenijeli regionalni portali, između ostalog, navodi se:  

“Island je mala ostrvska država u sjevernom Atlantiku, ali i poprište brojnih kontroverzi. Državni parlament izglasao je još 2017. Zakon po kojem se na svakoj Bibliji mora objaviti upozorenje da je u pitanju fikcija, koja čitaoce može dovesti do mentalnih problema i zabluda. Iste godine, država je načinila još jedan sekularni korak, tako što je u potpunosti zabranila djelovanje „Američkih televangelista“. Island je sada sve religije proglasio za mentalne poremećaje.” 

Većina portala je navela da je u pitanju satirični tekst, koji je potekao iz mašte Endrjua Hola, autora satirčnih sadržaja na sajtu Patheos. Kao što smo pisali 2020, Hol kaže da često dobija komentare ljudi koji nijesu razumjeli da se radi o satiri ili onih koji ocjenjuju da je to što radi zlobno. Ipak, napominje da svaki tekst sadrži dovoljno znakova koji pažljive čitaoce upućuju na to da se radi o satiri. 

S obzirom na to da autor sporne objave nije naglasio da se radi o satiri, ona dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama, a pošto je dobila novi život nakon tri godine, dobija i ocjenu – reciklaža. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja. 

In this article