Neslana šala doktora antivaksera: Nevakcinisani nijesu isto što i vakcinisani

1011
rus-ubistvo

Nedavna izjava srpskog ljekara Borislava Antonijevića, pobornika liječenja koronavirusa ivermektinom, sa oduševljenjem je dočekana među antivakserima.

Želeći da bude šaljiv, pritom i “pogura” svoje antivakserske teorije, Antonijević je u jutarnjem programu televizije K1 objasnio da praktično ne postoji razlika između nevakcinisanih i vakcinisanih.

Jedna od dežurnih fejsbuk antivaksera Marija Stojaković iskoristila je pomenutu izjavu, kako bi još jednom, pokušala da potkrijepi antivakserske teorije.

 Njen post “distribuiran” je dalje još 3.200 puta, dovoljno da jedna obmanjujuća izjava, nađe put to svih onih protivnika vakcinacije.

Antonijević je u uvertiri svog izlaganja kazao da se radi o “kratkoj šaljivoj priči”  što se može vidjeti u originalnom snimku emisije koji je postavljen na Jutjub 8. novembra 2021, ali taj dio isječen iz objava na društvenim mrežama.

Međutim, izjava Antonijevića, a dalje fejsbuk objava Stojaković, sporne su iz više razloga.

Prvo, tvrdnja Antonijevića je obmanjujuća, jer je izvučena iz konteksta, samim tim što je objavljen samo dio njegove izjave, dok je dio u kojem napominje da se radi o šali, preskočen.

Dalje, iako Antonijević tvrdi ono što je tačno, da  vakcinisani mogu da se zaraze i čak prenesu korona virus, to ipak ne znači da će neko biti zaražen bez obzira na vakcinalni status. Stručnjaci kažu da prema rezultatima istraživanja vakcinisani imaju manje šanse da se inficiraju nego nevakcinisani.

Francusko istraživanje naučne grupe Epi-Phare, koju su osnovali francuski Fond zdravstvenog osiguranja i državna Agencija za lijekove, pokazalo je da vakcinacija protiv Covid-19 smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 90 odsto kod ljudi starijih od 50 godina. Rezultati istraživanja objavljeni su 11. oktobra 2021.

Budući da vakcinisani protiv Covid-19 imaju značajno manje šanse da se zaraze, budu hospitalizovani ili umru, objave kratkog snimka na kome Antonijević poručuje da “ne postoji razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih”, kad je riječ o obolijevanju i posljedicama Covid-19, dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.

Istu ocjenu dobijaju i medijski izvještajima u kojima su nekritički prenesene Antonijevićeve riječi.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.