Jadranki Barjaktarović nije zabranjen ulazak u BiH

1866

Crnogorska pjevačica Jadranka Barjaktarović već duže vrijeme na meti je tabloida, uglavnom onih iz Srbije.

Nakon što joj je u aprilu ove godine zvanično zabranjen ulazak u Srbiju, uz obrazloženje da je širila govor mržnje, pjevačica se mnogo puta našla na meti tabloidnih lažnih vijesti i dezinformacija.

Tako je bilo i ovoga puta, kada je portal Kurir objavio informaciju da joj je nakon Srbije, i Bosna i Hercegovina zabranila ulazak.

„JADRANKI BARJAKTAROVIĆ ZABRANJEN ULAZAK I U BOSNU! Pjevačicu VRATILI S GRANICE, otkazuju joj i nastupe ŠIROM EVROPE!“, naslov je članka, u kojem se dalje navodi:

„Jadranka Barjaktarović nije mogla da održi nastup u jednom klubu kod Mostara prošlog vikenda jer su je vratili sa granice i saopštili joj da ne može da uđe na teritoriju susjedne države, saznaje Kurir.“

Ovu vijest prenio je i crnogorski portal In4s.net,  u tekstu pod naslovom „„Neće ona niđe“: Jadranki Barjaktarović zabranjen ulazak i u BiH?“.

Takođe, vijest su prenijeli i portali Blic, Mondo.rs, Mondo.me, RedPortal, VolimPodgoricu.

Ova informacija velikom brzinom proširila se internetom, zbog čega su se oglasili iz granične policije Bosne i Hercegovine.

„Pjevačica Jadranka Barjaktarović nema izrečenu mjeru zabrane prelaska državne granice Bosne i Hercegovine i pripadnici Granične policije BiH nisu joj odbili ulazak u BiH“, naveli su u saopštenju koje je prenio portal Srpskainfo.

Istim povodom na kraju se oglasila i Jadranka Barjaktarović, koja je u razgovoru za Portal Analitika potvrdila da nema zabrane i da su u pitanju dezinformacije.

Sve poznate činjenice jasno i nedvosmisleno ukazuju na to da pjevačici nije zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, zbog čega objava sa portala Kurir dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 11.4.2023.

Portal Mondo.me objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal Mondo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.