Iako su više puta do danas objavljene informacije da zdravstvene institutucije nijesu zabranile obdukcije tijela osoba koje su umrle od korone korisnici društvenih mreža ne prestaju da šire suprotne tvrdnje.

Jedna od tih objava je podijeljena na Fejsbuku i u njoj se tvrdi da je navodno Irska po uputima SZO ne radi te obdukcije.

U toj objavi se navodi:

„Irska….Skupština…. Kako oni broje kovid slučajeve. SZO dala upute, obdukciju ne smijete raditi, a brojite ovako:- ako čovjeka udari kamion, i dovedu ga u bolnicu takvog nikakvog, odradite mu test, ako je test (koji je problematičan, mnogi rekli da ne radi posao, čak i sam pronalazač testa je rekao da ne može da se koristi u ove svrhe) i ako test pokaže da je pozitivan, on je onda umro od korone, a nije umro zbog toga što ga je udario kamion…. A, obdukcije nikako ne raditi!!!! Zanimljiva priča,zar ne????? budite TV drugima……”

Objavu prati video snimak koji je sastavljan od dva minuta sa sjednice posebnog odbora za odgovor na covid-19 parlamentu Irske.

Na video-snimku se vidi da privremeni direktor Centra za nadzor zdravstvene zaštite Džon Kudih (John Cuddihy) odgovara na pitanje koje mu je postavio predsjednik ovog parlamentarnog odbora Mišel Namara ( Michael McNamara) u vezi preminuli od bolnici od korone.

Kudih je objasnio da,shodno definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o bilježenju preminulih, osobu koja je, na primjer, dobila srčani udar i koja je asimptomatična prime u bolnicu, a kovid test koji urade pokaže da je pozitivna i ako ona umre u bolnici ubrajaju da je umrla od korone. Dalje je pojasnio da kasnije rade obdukciju i ako se pokaže da nije smrt zbog korone tu osobu skidaju sa liste umrlih od te bolesti.

Dakle, iz video-snimka se jasno vidi da se nigdje ne pominje na sjednici u irskom parlamentu da ta država na osnovu uputa SZO ne radi obdukcije u slučajevima kada se neko hospitalizuje zbog drugog zdravstvenog problema i u međuvremenu umre u bolnici nakon pozitivnog testa na koronu, a što se navodi u postu koju prati ovaj video-snimak.

O obukcijama preminulih od korone u Irskoj pisao je i portal Irishtimes, a irski Fakultet za patologiju je naravio smjernice za postupanje u slučajevima obdukcije umrlih od kovida. SZO je u martu prošle godine dala smjernice  o sigurnosnim mjerama za upravljanje tijelima i vršenju obdukcija nad pacijentima koji su umrli od COVID-19, a kojim se ne zabranjuju obdukcije, već se daju savjeti kako da se u tim slučajevima postupa. SZO u ovim slučajevima ne brani obdukcije već preporučuje pojačanu opreznost i praćenje instrukcija i preporuka u ovom dokumentu.

Objave u kojima se navodi se ne može sa sigurnošću tvrditi da su kovid pozitivni pacijenti preminuli od koronavirusa, dok se ne uradi obdukcija ističući pritom da je SZO obdukcije zabranila smo već analizirali nekoliko puta.

U postu koji prati video-snimak se pominje da je test na koronu koji se radi  problematičan, da su mnogi rekli da ne radi svoj posao uključujući i njegovog pronalazača.

Iako se ne pominje o kojem testu i njegovom pronalazaču je riječ, jasno je da se aludira na najpouzdaniji test za utvrđivanje koronavirusa -PCR test i njegovog pronalazača dobitnika Nobelove nagrade Keri Malisa koji je konstantna tema medija i manipulatora na društvenim mrežama od izbijanja pandemije.

Malis nikada nije tvrdio da je njegov izum beskoristan o čemu smo već pisali  https://www.raskrinkavanje.me/analiza/pronalazac-pcr-testa-nikada-nije-tvrdio-da-je-njegov-izum-beskoristan/

Pošto je činjenica da u Irskoj po uputima SZO nijesu zabranjene obdukcije umrlih koji su imali COVID -19, da se te obudukcije u Irskoj rade i da Malis nije govorio da je PCR terst koji je izumio beskoristan ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.