Japanci se vakcinišu masovno – i ne idu u izolaciju nakon vakcinacije

1541

Novi dan – nova teorija o vakcinama, bez dokaza. Bilo da je u pitanju povezivanje nekog smrtnog slučaja sa vakcinacijom ili navodnih zabrana za vakcinisane ljude – poput letjenja avionom, antivakcinaši ne posustaju i svakog dana šire svoje teorije na društvenim mrežama.

Često znaju reciklirati i teorije za koje je utvrđeno da su netačne.

To je slučaj i ovoga puta, u tvrdnji koju je na Fejsbuku podijelilo više od stotinu ljudi.

„Imam sina na doktoratu u Japanu. Tamo ako se netko corona cjepivom (bilo kojim) cijepi ide u izolaciju i zabranjeno mu je kontaktirati s ljudima, pogotovo rad sa skupinama, ne smije davati niti krv doživotno i smatraju cijepljene zaraženima“, kaže se u objavi koja se masovno dijeli.

U ovom slučaju, reciklirana je tvrdnja da je Japancima koji prime vakcinu zabranjeno da doniraju krv. Ovom neistinom bavili smo se ranije i utvrdili da japanski Crveni krst propisuje da vakcinisane osobe, ukoliko žele da doniraju krv, moraju navesti ime proizvođača vakcine i da u većini slučajeva nema odlaganja vakcinacije za osobe koje su primile vakcinu protiv kovida sve dok su bez simptoma i osjećaju se dobro za vrijeme doniranja krvi.

Kada je u pitanju donacija krvi, u Japanu se mole oni koji su vakcinisani u inostranstvu, vakcinama koje u toj državi nisu odobrene, da ne doniraju krv.

Naravno, nije tačan ni dio tvrdnje da svako ko se vakciniše ide u izolaciju i da mu je zabranjeno stupati u kontakt sa ljudima.

Japan je jedna od država koja je odobrila Fajzer i Modernu kojima je vakcinisano više od 37 miliona ljudi.

Takođe, zvanični dokumenti japanskih zdravstvenih institucija nigdje ne pominju obaveznu izolaciju nakon vakcinisanja.

Jedini slučaj kada se u Japanu mora ići u izolaciju, prema važećim propisima je, kada se uđe u zemlju, što važi i za strance i Japance koji su putovali u inostranstvo. Dakle, ne i nakon vakcinacije kako se tvrdi u objavi.

Ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.