Vakcina ne izaziva kancer prostate kod muškaraca, niti je doktor sa Floride to rekao

988

Na društvenim mrežama se pojavio video snimak u kome se navodno dokazuje da vakcine protiv koronavirusa  izazivaju neplodnost kod muškaraca i kancer prostate kod onih koji su je primili.  

Jedan od korisnika Fejsbuka je podijelio dvominutni video snimak koji je zapravo prilog TV –a „CB12“  i u kome je urolog sa Palm Biča (Florida) Dijego Rubinović govorio na temu da vakcine protiv koronavirusa mogu da dovedu do lažnog nivoa PSA antigena kod muškaraca.  

PSA je specifični antigen koji zna biti povišen kod muškarca kada mu se dijagnostifikuje karcinom prostrate. 

Video objavu na Fejsbuku koja je pregledana 1,7 hiljada puta prati post sledeće sadržine. 

Ovo, međutim, nije tačno. 

Urolog Dijego Rubinovič za medije je objasnio da će muškarci koji odlaze u ljekarsku ordinaciju na godišnje preglede možda dobiti lažno očitavanje PSA. 

Dalje je istakao da istraživanja pokazuju da ako je neko nedavno dobio vakcinu protiv koronavirusa nivo PSA mogao bi biti privremeno povišen. U tom slučaju  preporučuje odlaganje  testa na nekoliko nedjelja nakon poslednje vakcinacije i / ili odlazak na drugi test na PSA ako su pacijent ili njegov ljekar zabrinuti zbog lažnog povišenja. 

Ovaj urolog je kazao da to što nivo PSA zna biti povišen nakon vakcinacije ne treba da demitoviše muškarce da se vakcinišu, dok o neplodnosti nije uopšte govorio. 

Tvrdnje da vakcine protiv koronavirusa  izazivaju neplodnost kod muškarca nijesu istinite što potvrđuje studija koju su objavili istraživači Medicinskog fakulteta u Majamiju

Istraživači su ovu studiju sproveli na 45 muškaraca (srednje starosti  između 18 i 35 godina) koji su primili Fajzerovu i Moderninu vakcinu.

Da vakcine ne mogu uticati na plodnost  u svojoj publikaciji je objavilo Britansko društvo za plodnost o čemu smo ranije pisali. 

Ovu objavu su analizirale i kolege iz Istinomera

Pošto nije tačno da je urolog sa Floride rekao da vakcine izazivaju neplodnost i kancer prostate kod vakcinisanih muškaraca ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijesti. 

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.