Makron o Crnoj Gori govorio na marginama samita, a ne u okviru zvaničnog obraćanja

1453

Izjave svjetskih zvaničnika često su predmet različitih zloupotreba. Bilo da je u pitanju njihovo krivotvorenje, izvlačenje iz konteksta, loš prevod… No, nekad se i (ne)opravdano dovodi u pitanje njihova vjerodostojnost.

“Premijer Zdravko Krivokapić je ponovo uhvaćen u neistinama citirajući lažnu izjavu Emanuela Makrona jer se u njegovom izlaganju nigdje ne spominje Crna Gora”, navodi se u tekstu koji je objavio portal 24hrs.me. Istovjetni tekst objavio je i portal Borba i tabloid Alo.rs.

Ovaj tekst podijeljen je i na njihovoj Facebook stranici.

U tekstu se dodaje i:

“Naime, izlaganje Emanuela Makrona u Briselu se sastojalo od 79 tačaka ali u nijednoj od istih ne pominje Crnu Goru”. Povod za ovaj tekst je zvanična objava predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića podijeljena na Twitter nalogu Vlade u kojoj se navodi:

“Jedan od lidera sa kojim sam razgovarao na marginama NATO samita je francuski predsjednik Emanuel Makron koji je ovog puta ponovio da Francuska snažno podržava reformsku Vladu Crne Gore na čemu sam veoma zahvalan”.


Objava sadrži i citiranu izjavu francuskog predsjednika, koja je i predmet pisanja portala 24hrs.me.

Izvor: Twitter @profKrivokapic

Kao što je i navedeno u objavi, riječ je o razgovoru na marginama NATO samita, što je jasno naznačeno, a citirana izjava nije ni predstavljena kao dio zvaničnog izlaganja predsjednika Francuske, kako se to tendenciozno tvrdi u tekstu, na osnovu čega je pomenuti portal i došao do zaključka da “premijer Krivokapić lažira izjave visokih zvaničnika”. Na isti način, na primjer, putem zvaničnog kanala komunikacije, crnogorska javnost je upoznata i sa sastankom premijera Krivokapića sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država, Džozefom Bajdenom, a vjerodostojnost njegove izjave potvrđena je i od strane američke ambasadorke u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke koja je prokomentarisala objavu.  

Zbog izostanka ključnih informacija vezanih za ovaj događaj, što je u konkretnom slučaju bilo nenavođenje detalja da je u pitanju poruka sa sastanka održanog na marginama NATO samita, iako je to jasno naznačeno u zvaničnoj objavi Krivokapića, kao i činjenice da to što Makron nije govoio o Crnoj Gori u zvaničnom govoru ne znači da je izjava izmišljena, ovaj sadržaj ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.