Makron o Crnoj Gori govorio na marginama samita, a ne u okviru zvaničnog obraćanja

1276

Izjave svjetskih zvaničnika često su predmet različitih zloupotreba. Bilo da je u pitanju njihovo krivotvorenje, izvlačenje iz konteksta, loš prevod… No, nekad se i (ne)opravdano dovodi u pitanje njihova vjerodostojnost.

Ovaj tekst podijeljen je i na njihovoj Facebook stranici.

U tekstu se dodaje i:

“Naime, izlaganje Emanuela Makrona u Briselu se sastojalo od 79 tačaka ali u nijednoj od istih ne pominje Crnu Goru”. Povod za ovaj tekst je zvanična objava predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića podijeljena na Twitter nalogu Vlade u kojoj se navodi:


Objava sadrži i citiranu izjavu francuskog predsjednika, koja je i predmet pisanja portala 24hrs.me.

Izvor: Twitter @profKrivokapic

Kao što je i navedeno u objavi, riječ je o razgovoru na marginama NATO samita, što je jasno naznačeno, a citirana izjava nije ni predstavljena kao dio zvaničnog izlaganja predsjednika Francuske, kako se to tendenciozno tvrdi u tekstu, na osnovu čega je pomenuti portal i došao do zaključka da “premijer Krivokapić lažira izjave visokih zvaničnika”. Na isti način, na primjer, putem zvaničnog kanala komunikacije, crnogorska javnost je upoznata i sa sastankom premijera Krivokapića sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država, Džozefom Bajdenom, a vjerodostojnost njegove izjave potvrđena je i od strane američke ambasadorke u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke koja je prokomentarisala objavu.  

Zbog izostanka ključnih informacija vezanih za ovaj događaj, što je u konkretnom slučaju bilo nenavođenje detalja da je u pitanju poruka sa sastanka održanog na marginama NATO samita, iako je to jasno naznačeno u zvaničnoj objavi Krivokapića, kao i činjenice da to što Makron nije govoio o Crnoj Gori u zvaničnom govoru ne znači da je izjava izmišljena, ovaj sadržaj ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.