Jeftina fotomontaža o analnim brisevima

1974

Svjedoci smo da na društvenim mrežama, brojni teoretičari zavjera, raznim objavama žele obesmisliti koronavirus. Jedni minimalizuju njegovu opasnost, drugi govore da su vakcine nepotrebne ili neprovjerene, dok treći tvrde da je svaka faza pandemije do detalja isplanirana, kako bi na taj način, nekolicina moćnika kreirala životne obrasce milionima ljudi širom svijeta.

Tako se u jednoj objavi na Fejsbuku tvrdi da godinu nakon početka  pandemije, kineski doktori u Vuhanu prisiljavaju građane da na autoputu skidaju pantalone, kako bi bili testirani. Uz postavljenu fotografiju navedeno je i da se epidemija upotrebljava za ponižavanje ljudi.

Međutim čak i na prvi pogled, jasno je da je riječ o neukusnoj fotomontaži.

To potvrđuje i pretraga na Tin Eyeu, koja pokazuje da su gole zadnjice naknadno montirane. Naime, Washington post je još  12 maja prošle godine, objavio tekst pod naslovom „Koronavirus se širi u neposrednoj blizini. To bi trebalo da utiče na ponovno preispitivanje odluka“- koji prati izvorna fotografija. Na njoj se vidi kako doktor testira jednu žensku osobu u Bostonu.  Kao autor je potpisan Cj Gunther, a slika se  može  naći i  u planetarno popularnoj galeriji Shutterstock.

Dakle, i više je nego jasno da je svjesno i zlonamjerno doktor koji testira pacijenta, sa izvorne fotografije doveden u vezu sa „neviđenim“ načinom testiranja, a nije tačna ni informacija da se sve odigralo na auto-putu u Vuhanu.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest