Kreiranje laži po isprobanom receptu: Kisindžer nije govorio o prinudnoj vakcinaciji

Fotografija, po mogućnosti istaknute ličnosti, političara, umjetnika, sportiste, sa nalijepljenim citatom preko nje, recept je za stvaranje lažne vijesti na društvenim mrežama. Ovaj fenomen naročito se rasprostranio tokom pandemije koronavirusa. Posljednji u nizu primjera sa lažnim citatom, pripisanih nekome ko ga nije izgovorio je navodni citat čuvenog nekadašnjeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera koji se …

563

Fotografija, po mogućnosti istaknute ličnosti, političara, umjetnika, sportiste, sa nalijepljenim citatom preko nje, recept je za stvaranje lažne vijesti na društvenim mrežama.

Ovaj fenomen naročito se rasprostranio tokom pandemije koronavirusa.

Posljednji u nizu primjera sa lažnim citatom, pripisanih nekome ko ga nije izgovorio je navodni citat čuvenog nekadašnjeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera koji se dijeli na Fejsbuku.„Jednom kada stado prihvati obaveznu prinudnu vakcinaciju, igra je završena! Tada će prihvatiti bilo šta – prinudnu donaciju krvi ili organa – za ‘opštu dobrobit’. Kontrolišite um ovaca i kontrolisaćete celo stado. Proizvođači vakcina će zarađivati milijarde, a mnogi od vas u ovoj prostoriji danas su investitori. To je ogromna pobeda! Razredićemo stado, a pri tome će nam oni sami platiti usluge istrebljenja“, glasi citat preko fotografije Henrija Kisindžera uz tvrdnje da je on to kazao ispred zgrade Ujedinjenih nacija.

Ovaj citat se može naći i na engleskom jeziku. Na njemu se tvrdi da je Kisindžer to rekao ispred Savjeta za eugeniku Svjetske zdravstvene organzacije (SZO). Iz SZO su faktčekerima iz PolitiFacta kazali da taj savjet uopšte i ne postoji.

Rojtersov tim za provjeru činjenica, objašnjava da nema dokaza da je Kisindžer ikada ovo rekao, dok su njegovi predstavnici ovoj agenciji kazali da je u pitanju izmišljotina.

Svi Kisindžerovi govori se mogu naći na internetu, i u njima nema pomentuog citata. Jedina dva govora koja je održao 2009. su bila u Tokiju i Parzu, kada, nije kazao citat koji mu se pripisuje.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

03/02/2021

Ocjena:

Lažna vijest