Kreiranje laži po isprobanom receptu: Kisindžer nije govorio o prinudnoj vakcinaciji

1644

Fotografija, po mogućnosti istaknute ličnosti, političara, umjetnika, sportiste, sa nalijepljenim citatom preko nje, recept je za stvaranje lažne vijesti na društvenim mrežama.

Ovaj fenomen naročito se rasprostranio tokom pandemije koronavirusa.

Posljednji u nizu primjera sa lažnim citatom, pripisanih nekome ko ga nije izgovorio je navodni citat čuvenog nekadašnjeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera koji se dijeli na Fejsbuku.

Ovaj citat se može naći i na engleskom jeziku. Na njemu se tvrdi da je Kisindžer to rekao ispred Savjeta za eugeniku Svjetske zdravstvene organzacije (SZO). Iz SZO su faktčekerima iz PolitiFacta kazali da taj savjet uopšte i ne postoji.

Rojtersov tim za provjeru činjenica, objašnjava da nema dokaza da je Kisindžer ikada ovo rekao, dok su njegovi predstavnici ovoj agenciji kazali da je u pitanju izmišljotina.

Svi Kisindžerovi govori se mogu naći na internetu, i u njima nema pomentuog citata. Jedina dva govora koja je održao 2009. su bila u Tokiju i Parzu, kada, nije kazao citat koji mu se pripisuje.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest