Vakcina Astrazeneke ne sadrži ostatke laboratorijskih majmuna i ugruške abortiranih beba

Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila je prošle sedmice upotrebu vakcine protiv COVID-19 koju je razvila britansko-švedska kompanija AstraZeneca u saradnji sa Univerzitetom Oksford. Samim tim, broj dezinformacija  sastavu vakcine i njenim posljedicama po one koji ih dobiju, ne prestaju. Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o sličnim neistinama vezanim za vakcine protiv Covida19. Tako …

464

Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila je prošle sedmice upotrebu vakcine protiv COVID-19 koju je razvila britansko-švedska kompanija AstraZeneca u saradnji sa Univerzitetom Oksford.

Samim tim, broj dezinformacija  sastavu vakcine i njenim posljedicama po one koji ih dobiju, ne prestaju.

Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o sličnim neistinama vezanim za vakcine protiv Covida19.

Tako se u jednoj od objava na Fejsbuku, navodi da u vakcini ima komadića laboratorijskih majmuna i pacova, njihovih bubrega i pluća.-Dobili upotrebnu dozvolu!!! Pogledajte šta se nalazi u njima!!!..Ugruške abortirane bebe i djelove pacova koji imaju ljudske organe – navodi se između ostalog u objavi.

Ovakvi navodi svakako nisu tačni.

Na zvaničnom sajtu Univerziteta Oksford, navedeni su svi sastojci vakcine Astrazeneka.

Uobičajeni sastojci koji se koriste u vakcinama i prisutni su u vakcinama Oksford-AstraZeneca su: saharoza (šećer), regulatori kiselosti kao što su histidin i soli natrijuma i kalijuma.-Aktivni sastojak vakcine Oksford-AstraZeneca ChAdOk1 nCoV-19 napravljen je od modifikovanog adenovirusa koji uzrokuje prehladu kod šimpanzi. Ovaj virus je modifikovan tako da ne može da izazove infekciju. Koristi se za isporuku genetskog koda proteina spiralnog virusa koronavirusa. Vakcina, takođe, sadrži neaktivne sastojke kao što su polisorbat 80, emulgator i vrlo malu količinu alkohola (0,003 mg po dozi). Vakcina takođe sadrži tragove magnezijuma (3 do 20 djelova na milion) – navodi se u deklaraciji vakcine.

Svi sastojci vakcine su, kako navode iz Oksford univerziteta, prisutni u vrlo malim količinama i nema dokaza da u tim količinama mogu nanijeti štetu.-Vakcina Okford-AstraZeneca ne sadrže proizvode od ljudi ili životinja niti uobičajene alergene kao što su lateks, mlijeko, laktoza, gluten, jaja, kukuruz ili kikiriki – naglašavaju u Oksfordu.

Na sajtu britanske vlade, takođe je pojašnjeno da vakcina ne sadrži nikakvo životinjsko porijeklo.-Regulatorna agencija za ljekove i zdravstvene proizvode može potvrditi da vakcina COVID-19 AstraZeneca ne sadrži nikakve komponente životinjskog porijekla – piše na sajtu Vlade.

Zbog niza netačnih podataka, ova objava dobija lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

04/02/2021

Ocjena:

Lažna vijest