Vakcina Astrazeneke ne sadrži ostatke laboratorijskih majmuna i ugruške abortiranih beba

1539

Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila je prošle sedmice upotrebu vakcine protiv COVID-19 koju je razvila britansko-švedska kompanija AstraZeneca u saradnji sa Univerzitetom Oksford.

Samim tim, broj dezinformacija  sastavu vakcine i njenim posljedicama po one koji ih dobiju, ne prestaju.

Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o sličnim neistinama vezanim za vakcine protiv Covida19.

Tako se u jednoj od objava na Fejsbuku, navodi da u vakcini ima komadića laboratorijskih majmuna i pacova, njihovih bubrega i pluća.

Ovakvi navodi svakako nisu tačni.

Na zvaničnom sajtu Univerziteta Oksford, navedeni su svi sastojci vakcine Astrazeneka.

Uobičajeni sastojci koji se koriste u vakcinama i prisutni su u vakcinama Oksford-AstraZeneca su: saharoza (šećer), regulatori kiselosti kao što su histidin i soli natrijuma i kalijuma.

Svi sastojci vakcine su, kako navode iz Oksford univerziteta, prisutni u vrlo malim količinama i nema dokaza da u tim količinama mogu nanijeti štetu.

Na sajtu britanske vlade, takođe je pojašnjeno da vakcina ne sadrži nikakvo životinjsko porijeklo.

Zbog niza netačnih podataka, ova objava dobija lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest