Brisel nije najavio uključivanje u istragu „Pandorinih papira“ u Crnoj Gori

2382

Tokom oktobra svijetom je odjeknula afera „Pandora papiri“.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) došao je u posjed dokumenata koji otkrivaju finansijske tajne velikog broja svjetskih lidera, političara i generalno slavnih ličnosti koji su izbjegavali poreske obaveze otvarajući ofšor firme na raznim krajevima svijeta.

U globalnu istragu bila je uključena i crnogorska NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Oni su na svom sajtu objavili dokumenta koja, kako navode, potvrđuju da su Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Ova tema zainteresovala je crnogorsku, a i regionalnu javnost, pa su se njome bavili i pojedini mediji u okruženju.

Tako je srpski portal Nacionalist pisao o aferi „Pandora papiri“ u Crnoj Gori, tvrdeći da Brisel tj. Evropska unija najavljuju uključivanje u njeno rasvjetljavanje.

„STEŽE SE OBRUČ: Brisel najavljuje uključivanje u rasvjetljavanje afere “Pandorini papiri“ u Crnoj Gori“, naslov je njihovog članka.

Iako izvor nije naveden, u tekstu se doslovce prenosi ono što je iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori rečeno portalu Vijesti.

„Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori poručila je da očekuje da nadležni državni organi adekvatno istraže navode iz afere “Pandora papiri”, prema kojima su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklapali u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom. ”Očekujemo da ovi nedavni navodi, kao i svi drugi navodi koji se tiču korupcije ili mogućeg izbjegavanja plaćanja poreza, budu adekvatno istraženi od nadležnih nacionalnih organa”, prenijele su Vijesti.

Povodom slučaja „Pandorinih papira“ u Crnoj Gori, na svom zvaničnom Tviter nalogu oglasila se i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa.

„Ne komentarišemo javne navode u vezi sa pojedinačnim slučajevima pomenutim u istrazi Pandora Papers. Na nadležnim nacionalnim organima je da odluče da li određeni navodi predstavljaju osnov za istragu i da, ukoliko je to slučaj, u skladu sa tim i postupaju“, kazala je Popa.

Portal Nacionalist prenio je tekst „Vijesti“ u kojem iz Delegacije EU u Crnoj Gori svakako nijesu najavili uključivanje u rasvjetljavanje slučaja „Pandora papira“. Uprkos tome, njihov naslov ukazuje na to, što se iz samog teksta ne može zaključiti.

Pored toga, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa jasno je poručila da je na državnim nadležnim organima da odluče da li u navodima MANS-a ima elemenata za istražni postupak, čime ni na jedan način nije nagovijestila spornu tvrdnju Nacionalista – da Brisel najavljuje uključivanje u rasvjetljavanje čitavog slučaja.

Imajući u vidu navedene činjenice, objavu portala Nacionalist ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Tekst dobija i ocjenu Klikbejt.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.