Još jedan talas dezinformacija o otvaranju crnogorskih granica

1593

Odluka Nacionalnog koordinacionog tijela da Crna Gora od 1.06. otvori svoje granice i ponovo uspostavi međunarodni saobraćaj, regionalnim medijima je donijela priliku za nove manipulacije.

Nakon prvobitnog talasa dezinformacija o tome kako Crna Gora ne dozvoljava ulaz jedino Srbima, Srbiji i Republici Srpskoj, uslijedile su nove dezinformacije i manipulacije nakon kojih je i najbolje informisanima moralo ostati nejasno ko i kako može ući u Crnu Goru.

Tako smo, nakon uvođenja nove odluke o otvaranju granica, prvo mogli da čitamo naslove poput:

Telegraf.rs:

Direktno.rs

Kurir

Informer

Osim informacija o otvaranju granica, koji naslovom i sadržajem impliciraju da ne samo da su otvoreni granični prelazi, nego i da preko njih u Crnu Goru mogu ući državljani Srbije, neki mediji su krenuli sa davanjem objašnjenja kako se može ući u Crnu Goru.

Alo je objavio članak pod naslovom:

U članku se dalje tvrdi:

Blic, Novosti i brojni drugi manji portali su takođe plasirale tvrdnju o obaveznom karantinu:

Ove objave su preplavile medijski prostor i dovele u zabludu građane Srbije i dezinformisale tamošnju javnost o mogućnosti dolaska u Crnu Goru.

Dan kasnije,  portali kreću sa dramatičnijim naslovima, pa su tako  Kurir, Alo i Informer objavili:

U tekstovima se tvrdi:

Crna Gora je prošla dva inkubaciona perioda u ukupnom trajanju od 28 dana bez novih slučajeva koronavirusa. Nacionalno koordinaciono tijelo donijelo je odluku da Crna Gora može otvoriti svoje granice uz ublažavanje ostalih važećih mjera, na predlog Instituta za javno zdravlje. Odlučeno je da se dozvoli stranim državljanima ulazak u Crnu Goru, i to bez propisivanja mjera karantina i samoizolacije, s tim da ključni kriterijum za dozvolu ulaska bude utvrđena stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u Crnu Goru.

Podsjetimo, u ovom trenutku, Srbija ima 63 aktivna slučaja na 100 000 stanovnika. Što je daleko iznad propisane norme.

Kada su u pitanju države u kojima je stopa aktivnih slučajeva veća, situacija je sljedeća:

Dakle, Crna Gora jeste otvorila granične prelaze koji su bili zatvoreni zbog pandemije korona virusa. Međutim, sama činjenica da je granični prelaz otvoren ne definiše i ko i pod kojim uslovima može ući u državu.

Manipulacija medija ovim podacima, dovodi čitaoce u zabludu i navodi na pogrešan zaključak da su crnogorske vlasti odlučile da određene mjere predostrožnosti imaju samo prema državi Srbiji, što nikako nije tačno. Onog trenutka kada se epidemiološka situacija u Srbiji poboljša, njeni državljani će u Crnu Goru moći da uđu, bez pripisivanja karantina. Ovo nikako ne važi samo i isključivo za Srbiju, već I za sve zemlje na svijetu koje imaju više od 25 zaraženih na 100k stanovnika.

Objave na portalima ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit 22:40h: Naslov promijenjen zbog tehničke greške.

Telegraf: Dezinformacija | Direktno.rs: Dezinformacija | Kurir: Dezinformacija | Informer: Dezinformacija | Alo: Dezinformacija | Blic.rs: Dezinformacija | Novosti: Dezinformacija| Kurir: Dezinformacija| Alo: Dezinformacija | Informer: Dezinformacija