Još jedan talas dezinformacija o otvaranju crnogorskih granica

Odluka Nacionalnog koordinacionog tijela da Crna Gora od 1.06. otvori svoje granice i ponovo uspostavi međunarodni saobraćaj, regionalnim medijima je donijela priliku za nove manipulacije. Nakon prvobitnog talasa dezinformacija o tome kako Crna Gora ne dozvoljava ulaz jedino Srbima, Srbiji i Republici Srpskoj, uslijedile su nove dezinformacije i manipulacije nakon kojih je i najbolje informisanima …

457

Odluka Nacionalnog koordinacionog tijela da Crna Gora od 1.06. otvori svoje granice i ponovo uspostavi međunarodni saobraćaj, regionalnim medijima je donijela priliku za nove manipulacije.

Nakon prvobitnog talasa dezinformacija o tome kako Crna Gora ne dozvoljava ulaz jedino Srbima, Srbiji i Republici Srpskoj, uslijedile su nove dezinformacije i manipulacije nakon kojih je i najbolje informisanima moralo ostati nejasno ko i kako može ući u Crnu Goru.

Tako smo, nakon uvođenja nove odluke o otvaranju granica, prvo mogli da čitamo naslove poput:

Telegraf.rs:Crna Gora otvorila granice sa susedima, među njima i Srbija:

Direktno.rsCrna Gora ipak otvara granice sa Srbijom

KurirEVO DOKAZA DA JE VLAST U CRNOJ GORI SVE VREME LAGALA! Brže-bolje se predomislili i otvorili granicu sa SRBIJOM!

InformerOBRT! MILOGORCI SE DOZVALI PAMETI! Crna Gora u ponoć otvara sve granične prelaze

Osim informacija o otvaranju granica, koji naslovom i sadržajem impliciraju da ne samo da su otvoreni granični prelazi, nego i da preko njih u Crnu Goru mogu ući državljani Srbije, neki mediji su krenuli sa davanjem objašnjenja kako se može ući u Crnu Goru.

Alo je objavio članak pod naslovom:ULTIMATUM PODGORICE GRAĐANIMA SRBIJE! Kad ulazite u Crnu Goru možete da birate, druga opcija vam je karantin!

U članku se dalje tvrdi:Crna Gora je od ponoći otvorila granicu sa Srbijom, čiji državljani će od danas u tu državu moći da uđu samo sa negativnim PSR testom, ne starijim od 72 sata ili dvonedeljnim karantinom.

Blic, Novosti i brojni drugi manji portali su takođe plasirale tvrdnju o obaveznom karantinu:Dakle, za građane Srbije i dalje su neophodni testovi na korona virus ne stariji od 72 sata ili će u suprotnom ići u karantin.

Ove objave su preplavile medijski prostor i dovele u zabludu građane Srbije i dezinformisale tamošnju javnost o mogućnosti dolaska u Crnu Goru.

Dan kasnije,  portali kreću sa dramatičnijim naslovima, pa su tako  Kurir, Alo i Informer objavili:OTKRIVENE SVE MILOVE LAŽI! GRAĐANIMA SRBIJE IPAK ZABRANJEN ULAZ U CG! U zemlju ne možete čak ni sa PCR TESTOM!OTKRIVENE SVE MILOVE LAŽI Građani Srbije ipak zabranjen ulaz u Crnu GoruNIKO KRUPNO KO MILO NE LAŽE! GRAĐANIMA SRBIJE IPAK ZABRANJEN ULAZ U CRNU GORU ČAK I SA PCR TESTOM! (VIDEO)

U tekstovima se tvrdi:Crna Gora je od ponoći otvorila granicu sa Srbijom, ali državljani Srbije i dalje ne mogu u tu državu čak ni sa negativnim pi-si-ar testom!

Podsetimo, od ponoći je Crna Gora otvorila sve granice sa susednim državama i sa Srbijom, ali na spisku država čiji građani mogu da uđu bez karantina ili pi-si-ar testa i dalje nema Srbije.

Crna Gora je prošla dva inkubaciona perioda u ukupnom trajanju od 28 dana bez novih slučajeva koronavirusa. Nacionalno koordinaciono tijelo donijelo je odluku da Crna Gora može otvoriti svoje granice uz ublažavanje ostalih važećih mjera, na predlog Instituta za javno zdravlje. Odlučeno je da se dozvoli stranim državljanima ulazak u Crnu Goru, i to bez propisivanja mjera karantina i samoizolacije, s tim da ključni kriterijum za dozvolu ulaska bude utvrđena stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u Crnu Goru.

Podsjetimo, u ovom trenutku, Srbija ima 63 aktivna slučaja na 100 000 stanovnika. Što je daleko iznad propisane norme.

Kada su u pitanju države u kojima je stopa aktivnih slučajeva veća, situacija je sljedeća:Našim državljanima i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u našoj zemlji koji ulaze u Crnu Goru iz država u kojima je potvrđena stopa aktivnih slučajeva oboljelih od koronavirusa veća od 25 na 100.000 stanovnika određuje se mjera stavljanja u samoizolaciju ili karantin u trajanju od 14 dana. Licima kod kojih je PCR testiranjem na SARS-CoV-2 dobijen negativan rezultat testa na novi koronavirus, mjera samoizolacije i karantina ukida se nakon 14 dana.

Dakle, Crna Gora jeste otvorila granične prelaze koji su bili zatvoreni zbog pandemije korona virusa. Međutim, sama činjenica da je granični prelaz otvoren ne definiše i ko i pod kojim uslovima može ući u državu.U Crnu Goru bez upućivanja u karantin ili samoizolaciju mogu ući lica koja ulaze iz države u kojoj je utvrđena stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika, a ako su strani državljani dodatni uslov je da je u državi čiji je lice rezident stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika.

U Crnu Goru mogu ući i njeni državljani, ili stranci koji u Crnoj Gori imaju stalni ili privremeni boravak, i ako dolaze iz države u kojoj je stopa oboljelih veća, ali se tada upućuju u obavezni karantin.

Stranci koji nemaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, a dolaze iz država gdje je stopa oboljelih veća od 25 na 100.000 ne mogu ući u Crnu Goru.

Manipulacija medija ovim podacima, dovodi čitaoce u zabludu i navodi na pogrešan zaključak da su crnogorske vlasti odlučile da određene mjere predostrožnosti imaju samo prema državi Srbiji, što nikako nije tačno. Onog trenutka kada se epidemiološka situacija u Srbiji poboljša, njeni državljani će u Crnu Goru moći da uđu, bez pripisivanja karantina. Ovo nikako ne važi samo i isključivo za Srbiju, već I za sve zemlje na svijetu koje imaju više od 25 zaraženih na 100k stanovnika.

Objave na portalima ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit 22:40h: Naslov promijenjen zbog tehničke greške.

Telegraf: Dezinformacija | Direktno.rs: Dezinformacija | Kurir: Dezinformacija | Informer: Dezinformacija | Alo: Dezinformacija | Blic.rs: Dezinformacija | Novosti: Dezinformacija| Kurir: Dezinformacija| Alo: Dezinformacija | Informer: Dezinformacija

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

03/06/2020

Ocjena:

Dezinformacija