Navijači Budućnosti nijesu privođeni, niti su spremali napade na turiste iz Srbije

Širenje lažnih vijesti o Crnoj Gori u srbijanskim tabloidima i desničarskim medijima skoro su svakodnevna pojava. U tim objavama dominiraju priče o tome kako su Srbi koji žive u Crnoj Gori ugroženi, dok se oni koji žive u susjednim državama pozivaju da ne dolaze u Crnu Goru jer nijesu dobrodošli.  Takvu objavu imao je Informer …

398

Širenje lažnih vijesti o Crnoj Gori u srbijanskim tabloidima i desničarskim medijima skoro su svakodnevna pojava.

U tim objavama dominiraju priče o tome kako su Srbi koji žive u Crnoj Gori ugroženi, dok se oni koji žive u susjednim državama pozivaju da ne dolaze u Crnu Goru jer nijesu dobrodošli. 

Takvu objavu imao je Informer u tekstu pod naslovom:Drama u Crnoj Gori! Ekstremisti spremali pokolj Srba, policija ih razoružala u “poslednji čas”! Milogorici da li ste vi normalni?

U njemu se navodi:Ovo zvuči nevjerovatno, ali je nažalost potpuno istinito. U Podgorici i na Cetinju proteklog vikenda privedeno je na informativne razgovore, kako saznajemo, 17 navijača FK Budućnost kod kojih su nađene nalepnice ‘Srbe na vrbe!’ i ‘Srbi, van iz Montenegra’, kao i čitav arsenal hladnog oružja! Oni su, tvrde naši odlično obaviješteni izvori, planirali da tokom sezone u Budvi, Kotoru i Tivtu terorišu turiste iz Srbije. Čitava akcija lociranja i privođenja ovih huligana na informativne razgovore zadržana je u tajnosti, daleko od očiju javnosti, a čak postoji sumnja da je grupu ekstremista organizovao neko iz crnogorske službe bezbednosti!?! Naši sagovornici detaljno upoznati s ovim slučajem prenose da su kod navijača na više lokacija, osim naljepnica prijetećeg sadržaja, nađene i bejzbol i gumene palice, bokseri..

Informer je priču “začinio” zvaničnim izjavama sagovornika koji poručuju da je taj događaj dio “aktivnosti crnogorskih vlasti koje su usmjerene protiv Srba i Srpske pravoslavne crkve”, kao i da “Srbi iz Srbije i Republike Srpske ne bi trebali da ljetuju u Crnu Goru ove godine”.

Objavu Informera prenijel su portali Kurir, Alo i Srbija javlja.

Uprava policije Crne Gore oglasila se povodom ovih informacija ocjenjujući  ih  kao lažnu vijest.“Još jedna lažna vijest. Apsolutno su netačni navodi u pojedinim medijima u Srbiji koji su plasirani sa namjerom izazivanja panike i nereda” navela je Uprava policije na svom tviter nalogu.

Objavu Informera ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objave Kurira, portala Alo i Srbija javlja ocjenjujemo kao ‘’prenošenje lažne vijesti’’.

Portal Kurir objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 15.02.2021.

Srbija javlja: Pristrasno izvještavanje | Informer: Lažna vijest,Pristrasno izvještavanje | Kurir: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Pristrasno izvještavanje,Demantovano | Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Pristrasno izvještavanje,Demantovano

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

03/06/2020

Ocjena:

Demantovano, Lažna vijest, Prenošenje lažnih vijesti, Pristrasno izvještavanje