Još jedna teorija zavjere o štetnosti nepostojeće vakcine za COVID-19

1517

U vrijeme pandemije koronavirusa učestale su teorije zavjere o štetnosti vakcine, kao i navodima da se aktuelna bolest povezuje sa uticajnim i bogatim ljudima koji vakcinacijom žele da dovedu do smanjenja ljudske populacije…

Na Facebook stranici pod nazivom „Litije Do Hristove Pobjede“, u čijem opisu stoji da se radi o edukativnoj stranici koja podržava odbranu „svete srske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“, sa oko 16800 pratilaca, objavljen je 21. Maja video snimak

Na snimku se mogu čuti ocjene izvjesne Selest Bišop Solum, koja se predstavlja kao bivša službenica američke federalne agencije za upravljanje krizama (FEMA), koju je napustila nakon 20 godina, kad je od nje zatraženo da uradi nešto što se kosi sa njenim hrišćanskim ubjeđenjima.

Ona kaže da će svaki američki građanin, u skladu sa planom američke vlade, ukoliko želi da se vrati u normalu, morati da se testira na koronavirus, a da će to zapravo poslužiti za sistematsku DNK pretragu, eksperimentisanje i prikupljanje genetskih informacija. Tvrdi i da se planira vakcinacija svih građana, koja će sterilizovati ljude i koja sadrži „ćelije abortiranih beba i ćelije humanizovanog miša“.

Narator u objavljenom videu kaže da se Google pretragom uvjerio u istinitost njenih riječi:

Selest Bišop Solum uopšte nije dugogodišnja službenica FEMA-e, što je za Rojters potvrdio i predstavnik Agencije, navodeći da nemaju evidenciju da je osoba sa tim imenom i prezimenom ikada bila zaposlena u FEMA-i.

U vrijeme pandemije koronavirusa učestale su teorije zavjere o štetnosti vakcine, kao i navodima da se aktuelna bolest povezuje sa uticajnim i bogatim ljudima koji vakcinacijom žele da dovedu do smanjenja ljudske populacije, ali i da čipuju ljude. Tim Raskrinkavanja je na ovu temu objavio više analiza.

O neophodnosti vakcine za virus koji još uvjek odnosi živote širom svijeta govori podatak da svjetski istraživači rade na njenoj izradi već duže vrijeme, u čemu ih podržava Svjetska zdravstvena organizacija. Tvrdnje da će vakcine sadržati „ćelije abortiranih beba i ćelije humanizovanog miša“, osim što su sulude, su i neutemeljene, jer među zdravstvenim stručnjacima nije bilo govora o vakcini bez javno objavljenih sastojaka ili nus pojava, što je i za očekivati, u skladu sa pravilom da svaki lijek mora imati sažetak karakteristika.

Američki predsjednik Donald Tramp najavio je 15. maja mogućnost da vakcina bude pronađena do kraja godine. On je, međutim, tokom brifinga o napretku u razvoju vakcine, objasnio da će vakcinisanje, kad vakcina bude dostupna, biti opciono.

Rojtersova platforma za provjeru informacija već se bavila izjavama Selest Bišop Solum, koja je u još jednom od svojih video nastupa tvrdila da, kad govore o testiranju na COVID-19, zapravo govore o vađenju krvi s ciljem sakupljanja podataka.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, postoje dvije vrste testa za COVID-19 – virusni test kojim se provjerava da li je pacijent aktivno obolio i test antitijela da bi se provjerilo je li pacijent prethodno bio zaražen. Prvi test se radi a osnovu brisa iz nosa, a drugi iz krvi. Quest Diagnostics, glavni proizvođač testova za COVID-19 u SAD-u, objasnio je da je protokolom za testiranje i odlaganje uzoraka brisa iz nosa predviđeno čuvanje uzorka nakon testa, obično jednu sedmicu. Za razliku od ovih testova, test na antitijela provjerava krv tražeći antitijela, koja mogu da pokažu da li je osoba u prošlosti bila inficirana koronavirusom. Rojters navodi da ne postoje dokazi da se testovi na antitijela mogu koristiti u svrhu ispitivanja krvi.

Laičke ocjene o vakcini kao „pogani koju đubrad satanistička hoće da ubrizgaju nama i našoj djeci“  i poruke o spremnosti da se „položi život“ prije nego da se primi vakcina, koje su ovim videom plasirane, mogu biti opasne ukoliko se nekontrolisano šire društvenim mrežama, podržavajući na taj način već postojeće i neutemeljene teorije zavjere i formriajući opasno javno mnjenje. Još jednom pozivamo administratore stranica na društvenim mrežama da se, kao i mediji, uzdrže od plasiranja ovakvih teorija.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere