Satanizam, duboka država, sve je upereno protiv pravoslavlja u Crnoj Gori – ovakve izjave i objave sve su češće na društvenim mrežama, ali i među političarima u Crnoj Gori koji na taj način podstiču širenje neprovjerenih vijesti, fotografija i drugih sadržaja.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević nedavno je na svom Tviter nalogu objavio fotografiju nagog muškarca i obnažene žene, uz opis:  

Idol crnogorskih satanista i globalista na pedofilskom ostrvu Epstein-a.

Iako nije naveo ime, Medojević je jasno insinuirao da je na fotografiji nekadašnji predsjednik SAD Bil Klinton.

„Fotografija za koju se vjeruje da je na njoj Tramp. (Teško je reći jer je fotografija mutna, ali je na njoj najvjerovatnije Tramp“, piše na fotografiji koju je podijelio Medojević.

Ipak, poslanik je, svjesno ili nesvjesno, podijelio fotografiju na kojoj nije Tramp, ali ni Bil Klinton, i nije nastala “na pedofilskom ostrvu Epsteina”.

Fotografija koju je objavio Medojević zapravo je djelo američke umjetnice Alison Džekson, koja je uradila seriju fotografija ljudi koji liče na političare, u kompromitujućim situacijama, a cilj ove serije je kritika lažnih vijesti.

Među njenim fotografijama može se vidjeti „Barak Obama“ kako puši, „Donald Tramp“ u zagrljaju sa članovima Kju Kluks Klana, ali i fotografija koju je podijeli Medojević, na kojoj je nagi „Bil Klinton“.

Medojević na svom Tviter nalogu nije naveo izvor fotografije, a očigledno nije ni provjerio da li je u pitanju stvarna fotografija, što se može utvrditi jednostavnom internet pretragom.

S obzirom na to da je Medojević objavio fotografiju za koju je poznato da na njoj nije Bil Klinton, te da nije naveo izvor, te da ova fotografija može građane navesti na pogrešan zaključak, ovaj slučaj dobija ocjenu Lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest