Kad šala preraste u lažne tvrdnje: Klip ruskog glumca predstavili kao prisilnu vakcinaciju

2134

Put od šale i satire do dezinformacije je kratak, a u posljednje vrijeme, čini se, sve kraći. Nakon što smo u prethodnom periodu raskirnkali nekoliko ovakvih pojava, na društvenim mrežama isplivala je nova zloupotreba satire.

Na Fejsbuku je podijeljen video iz Rusije na kojem vide „ruski vojnici“ kako ulaze u kuće i vakcinišu građane. Na snimku, i oni koji ne govore ruski, mogu jasno razumjeti riječi „masovna vakcinacija“, a video ima i naratora pa djeluje kao da je u pitanju televizijska vijest.

„Rusija kad necete sami mi dolazimo kod vas ….“, opis je koji prati video podjeljen skoro 200 puta.

AFP je u svojoj analizi snimka utvrdio da se radi o „filmu“ Vitalija Nalivkina, izmišljenog lika iz satiričnih video klipova.

Ruski mediji opisali su Nalivkina kao „lažnog političara“, odnosno alijas smišljen za ismijavanje politike i izvještavanja medija.

Nalivkin je u ranijim radovima ismijavao odluke lokalnih vlasti u dijelu Rusije iz kojeg dolazi, pa je predlagao da se za poboljšanje kvaliteta vazduha širom grad postave osvježivači vazduha.

Lik Nalivkina osmislio je i tumači ruski glumac Andrej Neretin.

Zbog činjenice da se radi o satiričnom snimku, koji se pokušao predstaviti kao „prisilna vakcinacija“ u Rusiji, ovaj sadržaj ocijenili smo kao satiru.

Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.

Viralne objave: Satira

In this article