Narukvicom se prati poštovanje karantina, a ne vakcinisane osobe

1552

Već više od godinu dana brojni naučni timovi širom svijeta, na razne načine pokušavaju da pomognu čovječanstvu da se izbori sa jednim od vodećih globalnih problema – pandemijom koronavirusa.

Iako je u poslednje vrijeme u fokusu naučnika pronalazak efikasne vakcine protiv svih oblika kovida, istovremeno imamo priliku da vidimo izume koji ljudima olakšavaju rigorozna pravila uslovljena  pojavom virusa.

Jedan takav izum je i, kako je oslovljavaju, “narukvica slobode”, koju su  patentirali naučnici u Izraelu, a ona za cilj ima da olakša obavezni dvonedjeljni karantin svima koji uđu u tu zemlju. Naime, izraelske vlasti su odobrile pokretanje pilot projekta koji je započet na aerodromu Ben Gurion, sa 100 narukvica za elektronski nadzor, čija je svrha da hotelski karantin zamjene kućnim, piše Rojters.

Ova interesantna tema izazvala je pažnju javnosti širom svijeta, naročito korisnika na društvenim mrežama. U skladu sa tim, na jednom fejsbuk profilu podijeljene su informacije o „narukvici  slobode“, međutim one su interpretirane na način potpuno suprotan istini, što potvrđuje početna rečenica koja glasi:

„Evo kakva narukvica čeka one koji su se vakcinisali.“

U fejsbuk objavi koja je podijeljena čak 242 puta, između ostalog se navodi da je narukvica napravljena:

„da bi se sprovelo zaključavanje i pratili građani koji napuste svoj dom.“

Informacije koje prenosi i portal „The times of Israel“  govore da je nacrt zakona o upotrebi elektronskih narukvica ušao u proceduru i on podrazumijeva zamjenu Vladinih hotelskih karantina kućnom izolacijom, a oni koji je budu nosili biće preko nje praćeni da bi se utvrdilo da ne krše kućnu izolaciju. Dodaju i da narukvice mogu da odbiju oni koji nemaju uslova da se izoluju kod kuće, i da će u tom slučaju biti smješteni u hotelski karantin.

„Putnici koji pokažu dokumentaciju koja dokazuje da su vakcinisani protiv virusa ili da su se preležali virus, moći će preskočiti karantin, pod uslovom da imaju negativna dva testa, neposredno prije i po dolasku u zemlju.“, navodi se u članku.

Informacije o upotrebi elektronske narukvice podijelio je i Rojters.

Činjenice koje govore da je u Izraelu počela upotreba narukvice za praćenje, koja na dobrovoljnoj osnovi olakšava 14-dnevni karantin onima koji ulaze u zemlju, a pritom nije namijenjena onima koji su vakcinisani, jasno opovrgavaju tvrdnje iznesene u ranije pomenutoj fejsbuk objavi, gdje su činjenice interpretirane na krajnje obmanjujući način, zbog čega objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama

In this article