Ublažavanje mjera nije isto što i njihovo ukidanje

1796

Epidemiološke mjere za suzbijanje korona virusa prisutne su u skoro svakoj državi na svijetu. U zavisnosti od brojki koje se tiču novootkrivenih slučajeva zaraze, kao i onih sa smrtnim ishodom, one se po potrebi koriguju, tako što bivaju ublažene ili pooštrene. Ipak teško je naći primjer države koja ih je u većoj mjeri ili čak potpuno ukinula, pa čak i kada se radi o zemljama gdje je broj slučajeva sveden na minimum.

Jedan od primjera korekcije trenutnih epidemioloških mjera je i entitet Bosne i Hercegovine, Republika Srpska (RS), čije su zdravstvene vlasti na posljednjoj sjednici koja je održana 22. februara donijele set mjera u kojima su istovremeno pored brojnih ograničenja, najavili i jedno ublažavanje restrikcija koja se tiču ugostiteljskih objekata.

„Od 01.03.2021. godine dozvoljava se organizacija muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“, navodi se u objavi na Vladinom sajtu koji pruža građanima RS-a sve neophodne informacije o korona virusu.

Portal Klix.ba, je u svom članku naveo da je nošenje maske na otvorenom preporuka, ali ne i obaveza.

Ova informacija zainteresovala je i mnoge korisnike društvenih mreža, pa je tako jedan korisnik fejsbuka u svojoj objavi, pomenuto okarakterisao kao lijepe vijesti i uz to dodao:

„Ukidanje mjera, počinju muzikanti (živa muzika) i nošenje maski više nije obavezno!“.

Ipak detaljnijim uvidom u mjere koje su trenutno na snazi u entitetu RS, možemo vidjeti da su one i dalje prilično stroge i podrazumijevaju između ostalog obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, a tu je i čitav niz preporuka koje se odnose na ugostiteljske objekte čije radno vrijeme je ograničeno do 22 časa.

Na poštovanje obaveze nošenja maske u zatvorenom prostori vlasti RS su pozvale i 4. marta.

Na ranije pomenutom Vladinom sajtu koji objavljuje sve novosti vezane za pandemiju korona virusa, nalaze se i preporuke o tome kako će se odvijati izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima.

„Nije dozvoljeno organizovanje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće koji imaju manje od 50 m2 površine prostora koji je namijenjen gostima objekta. U ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće koji raspolažu sa više od 50 m2 površine prostora koji je namijenjen gostima objekta, izvođenje muzike uživo se može organizovati u periodu od 20.00 časova do kraja radnog vremena“, navodi se u objavi na sajtu.

Imajući u vidu odluku zdravstvenih vlasti u RS-u, po kojoj dozvoljavanje muzike u lokalima predstavlja samo dio ublažavanja opštih mjera, a ne njihovo ukidanje, kao i činjenicu da su maske u zatvorenom i dalje obavezne(dok se na otvorenom preporučuju), objavu na fejsbuku, koja je podijeljena 89 puta,  ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama jer se u njoj na obmanjujući način tvrdi da se mjere ukidaju i da maske više nisu obavezne.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama

In this article