Kako su Đokovića htjeli da smjeste na Thompsonov koncert

1752

Hrvatski pjevač i kantautor Marko Perković zvani Thompson, ličnost je koja malo koga ostavlja ravnodušnim.

Njegove pjesme i izjave često veličaju ustaški pokret, poznat po saradnji sa nacistima i brojnim zločinima, ali, ipak, on je i dalje veoma popularan u Hrvatskoj, a i van nje.

Povezivanje sa Thompsonom, stoga, znači i diskreditaciju, naročito za državljane Srbije. O ovome svjedoči i jedna fejsbuk objava u kojoj je podijeljen video, prvobitno plasiran na TikTok-u, na kojem je navodno Novak Đoković na koncertu Thompsona. Video spaja Thompsona tokom izvođenja jedne svoje pjesme na koncertu i Đokovića koji pjeva u publici.

Iako snimak u prvi mah djeluje vjerodostojno, on je ipak montiran iz dva dijela.

Naime, prvi dio zapravo je isječak iz koncerta koji je Perković održao povodom Dana pobjede 2015.

Što se tiče dijela videa u kojem se vidi Novak Đoković, on se odnosi na koncert hrvatskog pjevača Zlatana Stipšiča – Džibonija, o čemu svjedoči objava zvaničnog fan kluba Džibonija na fejsbuku.

O prisustvu Đokovića na koncertu Džibonija, imali smo priliku da čitamo i u medijima.

„Novak Đoković obožava da se veseli i da se dobro zabavlja. Trenutno je u Zadru, gdje će tokom vikenda koji je pred nama igrati na Adria Touru. Saznao je rivale, ali je nekoliko sati pred nadmetanje, odlučio da se malo opusti, pa je tako uživao u koncertu Džibonija“, navodi se u prošlogodišnjem članku Blica.

Video Đokovića tokom nastupa Džibonija objavio je na svom zvaničnom YouTube kanalu bosanski portal Klix.ba. Na tom snimku moguće je vidjeti kadrove koji su ubačeni u prvobitni video na fejsbuku, u kojem se tvrdi da oni potiču sa koncerta Thompsona.

Da se Đoković veselio na koncertu Džibonija, a ne Thompsona potvrđuje i Novakova prošlogodišnja objava sa Instagrama.

Zbog svega navedenog, lako se da zaključiti da je video sa fejsbuka u kom se navodi da je Đoković na koncertu Thompsona, u stvari sastavljen od dva različita snimka od kojih je jedan iz 2015., a drugi iz 2020. godine.

Zbog toga tu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.