Nema dokaza da su britanski piloti preminuli od vakcine

1223

Svaku smrt, od početka vakcinacije, pojedinci na društvenim mrežama pokušavaju predstaviti kao smrt od vakcine.

Jedna u nizu takvih spekulacija kruži društvenim mrežama i potiče iz Velike Britanije. Na Fejsbuku se dijeli objava u kojoj se indirektno tvrdi da su četiri pilota British Airwaysa preminula od vakcine.

Ova tvrdnja krenula je da se širi kada je  objavljen audio zapis .

Čovjek na snimku se predstavlja kao „prijatelj pilota”,   i kaže da „stvari postaju lude” jer su tri pilota British Airwaysa preminula za samo sedam dana. Navodi da su dvojica bila u četrdesetim i pedesetim godinama života, a treći u tridesetim „savršene forme i bez pratećih bolesti, te da je preminuo nakon druge doze vakcine, kao i prva dvojica pilota. On navodi i da avio kompanija pregovara sa britanskom vladom, oko toga – „da li vakcinisanim pilotima dozvoliti da lete”.

Tvrdnje da vakcinisani neće smjeti da lete, raskrinkali smo ranije. Takođe, portparol ove kompanije kazao je za Rojters da informacije o pregovorima sa vladom nisu tačne, te da nikakvih pregovora nije bilo.

Tačno je da su preminula četiri pilota, ali nije tačno da su njihove smrti na bilo koji način povezane, što je objavila i kompanija British Airways na svom Tviter nalogu.

I britanska Regulatorna agencija za ljekove i medicinska sredstva (MHRA) negirala je za Rojters da postoje bilo kakvi pregovori o krizi sa British Airways, navodeću da nisu upoznati sa smrtnim slučajevima pilota te da nisu  pregovarali sa bilo kojom avio kompanijama o sprječavanju pilota da lete, nakon što prime vakcinu”.

Zbog ovih činjenica, objavu smo ocijenili kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.