Ne, Senat nije priznao da je „korona prevara“, a to nijesu učinili ni senatori

1244

Svaka nepažljivo izgovorena riječ može poslužiti za kreiranje dezinformacija.

Očigledan primjer za ovo su tvrdnje koje su proizišle iz obraćanja ameriričkih senatora čije su izjave odmah pretočene u teorije o tome kako je kako je „koronavirus laž“.

Video obraćanja američkih senatora Marše Blekburn, Majka Brauna, Rodžera Maršala, Rodžera Vikera i Rona Džonsona u kojem su oni govorili o koronavirusu pogledan je više od 21 hiljadu puta na Fejsbuku, a prati ga opis:

Svakako, na prvi pogled je jasno da Senat Sjedinjenih Američkih Država nije „najavio“ ništa od ovoga.

U pitanju je obraćanje petoro senatora iz redova Republikanaca koji svakako ne predstavljaju cjelokupni Senat.

Marša Blekburn, poznata po svojim stavovima u kojima je za pandemiju krivila Kinu, je u svom obraćanju govorila o odluci Fejsbuka da kao lažne vijesti ne označava objave sa tvrdnjama da je virus SARS-CoV-2 „pobjegao“ laboratorije u Vuhanu i da ga je možda stvorio čovjek, ali ni u jednom momentu nije rekla da je „korona laž“, što se može vidjeti u videu sa konferencije za medije objavljenom na YouTube-u.

Blekburn i njene kolege kritikovale su društvene mreže zbog, kako tvrde, cenzure, navodeći da je tema pres konferencije „curenje u laboratoriji u Vuhanu i njegovo zataškavanje“.

„Ljudi koji su umiješani u ovo navodno “zataškavanje“ moraju da odgovaraju“, rekao je Rodžer Maršal.

Ipak, niko od njih nije kazao da je „korona laž“, a naročito se to ne može tumačiti kao „najava Senata SAD“, kako se tvrdi u postu.

Zbog toga ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.