Kako su NATO snage za brzo reagovanje postale “topovsko meso”

1299

Portal IN4S je odluku crnogorskog parlamenta o slanju pripadnika Vojske Crne Gore u jednu od najelitnijih jedinca NATO saveza iskoristio da objavi tekst koji sadrži obmanjujući naslov sa netačnim informacijama.

Članak je plasiran  sa naslovom

Topovska hrana ili topovsko meso je sintagma koja se u književnom stilu koristi da opiše one koji se u ratu nemilosrdno žrtvuju i tretiraju kao neznatan gubitak u opštoj strategiji ratovanja. Izraz se koristi u situacijama u kojima su vojnici prisiljeni da se bore pod nemogućim izgledima za pobjedu, uz visoke gubitke, za viši strateški cilj. U neformalnom govoru ova sintagma se koristi da ukaže i na velike razlike u snazi i kvalitetu, npr. protivničkih timova u sportu.

Iz naslova teksta bi se dalo zaključiti da Crna Gora prisilno šalje 30 vojnika u neku NATO misiju gdje će ovi izvjesno poginuti jer nemaju šanse pred nadmoćnijim neprijateljem.

Međutim ove implikacije iz naslova nigdje u tekstu nema, već tamo stoji:

Prema podacima sa zvaničnog sajta, NATO snage za brzo reagovanje su visoko osposobljene i tehnološki napredne, multinacionalne snage sastavljene od kopnenih, vazdušnih, pomorskih i snaga specijalnih snaga (SOF), koje Alijansa može brzo rasporediti, kad god je potrebno. Pored svoje operativne uloge, NRF se može koristiti za veću saradnju u obrazovanju i obuci, veće vježbe i bolju upotrebu tehnologije.

Dakle, na osnovu samog članka i provjere činjenica, ne može se zaključiti da se crnogorska djeca šalju da budu topovsko meso, već da se profesionalni pripadnici Vojske Crne Gore upućuju jednu od profesionalnih jedinica NATO saveza čija je Crna Gora članica.

Objavu portal IN4S ocjenjujemo kao klikbejt. Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

IN4s: Klikbejt