Kako su NATO snage za brzo reagovanje postale “topovsko meso”

Portal IN4S je odluku crnogorskog parlamenta o slanju pripadnika Vojske Crne Gore u jednu od najelitnijih jedinca NATO saveza iskoristio da objavi tekst koji sadrži obmanjujući naslov sa netačnim informacijama. Članak je plasiran  sa naslovom Topovska hrana ili topovsko meso je sintagma koja se u književnom stilu koristi da opiše one koji se u ratu …

382

Portal IN4S je odluku crnogorskog parlamenta o slanju pripadnika Vojske Crne Gore u jednu od najelitnijih jedinca NATO saveza iskoristio da objavi tekst koji sadrži obmanjujući naslov sa netačnim informacijama.

Članak je plasiran  sa naslovom„Kad odlučuju o tuđoj djeci: Režimska većina šalje 30 vojnika kao topovsko NATO meso“.

Topovska hrana ili topovsko meso je sintagma koja se u književnom stilu koristi da opiše one koji se u ratu nemilosrdno žrtvuju i tretiraju kao neznatan gubitak u opštoj strategiji ratovanja. Izraz se koristi u situacijama u kojima su vojnici prisiljeni da se bore pod nemogućim izgledima za pobjedu, uz visoke gubitke, za viši strateški cilj. U neformalnom govoru ova sintagma se koristi da ukaže i na velike razlike u snazi i kvalitetu, npr. protivničkih timova u sportu.

Iz naslova teksta bi se dalo zaključiti da Crna Gora prisilno šalje 30 vojnika u neku NATO misiju gdje će ovi izvjesno poginuti jer nemaju šanse pred nadmoćnijim neprijateljem.

Međutim ove implikacije iz naslova nigdje u tekstu nema, već tamo stoji:„Crna Gora će uputiti do 30 pripadnika Vojske u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force – NRF), odlučio je danas crnogorski parlament. Kako je obrazloženo, odluka će biti realizovana ukoliko najviše tijelo za političke odluke u NATO savezu – Sjevernoatlantski savjet (NAC) donese odluku o raspoređivanju, odnosno angažovanju NRF snaga“.

Prema podacima sa zvaničnog sajta, NATO snage za brzo reagovanje su visoko osposobljene i tehnološki napredne, multinacionalne snage sastavljene od kopnenih, vazdušnih, pomorskih i snaga specijalnih snaga (SOF), koje Alijansa može brzo rasporediti, kad god je potrebno. Pored svoje operativne uloge, NRF se može koristiti za veću saradnju u obrazovanju i obuci, veće vježbe i bolju upotrebu tehnologije.

Dakle, na osnovu samog članka i provjere činjenica, ne može se zaključiti da se crnogorska djeca šalju da budu topovsko meso, već da se profesionalni pripadnici Vojske Crne Gore upućuju jednu od profesionalnih jedinica NATO saveza čija je Crna Gora članica.

Objavu portal IN4S ocjenjujemo kao klikbejt. Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

IN4s: Klikbejt

Autor:

Milica Kovačević

Objavljeno:

14/08/2020

Ocjena:

Klikbejt