Jul u medijima

757

Najveći broj dezinformacija i u mjesecu julu bio je na temu pandemije koronavirusa.

Mediji su pisali o testovima na koronu koji su Njemačkoj jeftiniji nego u Srbiji, što nije tačno

Doktor Nestorović ponovo je dezinformisao javnost i to ovog puta stavom da virus slabi i da je sada pravo vrijeme da se dobije jer je sada ”manji broj teških pacijenata.” Ne jenjavaju ni dezinformacije o lijeku koji će stati na kraj virusu, pa su tako mediji pisali i o ruskom lijeku koji će učiniti da do jesenjeg covida ne dođe. Rusi su u julu tek završili prvu fazu testiranja vakcine.  Čitali smo i dezinformacije o tome kako je Švedska stekla kolektivni imunitet na virus, a Italija kršila pravila Svjetske zdravstvene organizacije.

Mediji su tvrdili i da osip koji vam se pojave na koži, pokazuju da bolujete od virusa, a na društvenim mrežama su se ponovo dijelili lažni recepti za prevenciju. Pisalo se i o čipovanju NBA košarkaša, što je apsolutna dezinformacija.

Od početka pandemije koronavirusa jedno od najkontroverznijih pitanja je nošenje zaštitne maske, pa su dezinformacije o njihovoj opasnosti ponovo bile tema medija i društvenih mreža.

Na ovu temu nisu manjkale ni teorije zavjere, poput one da je britanski premijer Boris Dzonson ustvari otkrio plan implementiranja Novog svjetskog poretka, 5G i nano tehnologije.

Pisali su medije i dezinformacije o Crnoj Gori, pa smo tako čitali o svešteniku koji je imao viziju građanskog rata i pseudonaučne tvrdnje. Dezinformacije o dolasku u Crnu Goru privatnim avionima koje je, po pisanju medija, u tom trenutku bilo suprotno NKT.  Mediji su takođe i manipulisali činjenicama o podršci crnogorske vojske Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, kao i da je u Crnoj Gori zabranjeno samo održavanje litiija, pod izgovorom koronavirusa.

Tvrdili su i da je MMF zabranio izgradnju autoputa u Crnoj Gori.

Ne vjerujte svemu što vam se plasira u medjima. Čitajte pažljivo!