Kamenovanje policije u Argentini predstavljeno kao dio anti-kovid protesta iz Španije

1059

Još jedna dezinformacija od strane onih koji se protive vakcinaciji protiv koronavirusa…

U poslednje vrijeme u nekoliko Evropskih zemalja građani protestuju zbog uvođenja obavezne vakcinacije, kovid potvrda ili uopšteno protiv restriktivnih mjera koje države uvode u borbi sa koronavirusom. 

Kao i obično, o tome nisu izvještavali samo mediji, već i korisnici društvenih mreža. 

Tako je na jednom profilu na fejsbuku podijeljen video na kojem se vidi sukob demonstranata sa pripadnicima policije. 

Ono što je tačno jeste da demonstranti na videu brutalno kamenuju policiju, međutim snimak ne dolazi iz Španije, niti se tiče protesta zbog bilo čega povezanog sa kovidom. 

Radi se o videu koji potiče iz decembra 2017. godine i prikazuje žestok sukob policije i demonstranata koji se dogodio u Buenos Airesu na čuvenom trgu „Plaza del Congreso“. 

Naime, u pitanju su protesti zbog penzionih reformi koje su tada usvojile vlasti u Argentini

O ovom događaju izvještavali su brojni svjetski mediji, a pojedini su podijelili snimke nereda. 

Tako u videu objavljenom na zvaničnom Youtube kanalu špansog lista El Pais, imamo priliku da vidimo kadrove sukoba sa policijom koji su zloupotrebljeni u objavi na fejsbuku. 

Nemile scene sukoba demonstranata i policije objavljivao je prije četiri godine i Frans pres na svom Youtube kanalu

Identičan video kao onaj sa fejsbuka, koji je zbog brutalnosti teško naći na internetu, objavio je argentinski portal Infobae, u članku u kojem je javnost detaljno upoznata sa dešavanjima sa protesta. 

Činjenice nam govore da je snimak koji je objavljen na fejsbuku, a opisan kao događaj iz Španije kojem su prethodili protesti povezani sa kovidom, zapravo star skoro četiri godine i dolazi iz Argentine. 

Imajući to u vidu, objavu ocjenjujemo kao lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.