Kamenovanje policije u Argentini predstavljeno kao dio anti-kovid protesta iz Španije

1144

Još jedna dezinformacija od strane onih koji se protive vakcinaciji protiv koronavirusa…

U poslednje vrijeme u nekoliko Evropskih zemalja građani protestuju zbog uvođenja obavezne vakcinacije, kovid potvrda ili uopšteno protiv restriktivnih mjera koje države uvode u borbi sa koronavirusom. 

Kao i obično, o tome nisu izvještavali samo mediji, već i korisnici društvenih mreža. 

Tako je na jednom profilu na fejsbuku podijeljen video na kojem se vidi sukob demonstranata sa pripadnicima policije. 

U Španiji kovid protestanti brutalno kamenuju policiju, koja je doslovno potučena do nogu“, navodi se u opisu. 

 

Ono što je tačno jeste da demonstranti na videu brutalno kamenuju policiju, međutim snimak ne dolazi iz Španije, niti se tiče protesta zbog bilo čega povezanog sa kovidom. 

Radi se o videu koji potiče iz decembra 2017. godine i prikazuje žestok sukob policije i demonstranata koji se dogodio u Buenos Airesu na čuvenom trgu „Plaza del Congreso“. 

Naime, u pitanju su protesti zbog penzionih reformi koje su tada usvojile vlasti u Argentini

O ovom događaju izvještavali su brojni svjetski mediji, a pojedini su podijelili snimke nereda. 

Tako u videu objavljenom na zvaničnom Youtube kanalu špansog lista El Pais, imamo priliku da vidimo kadrove sukoba sa policijom koji su zloupotrebljeni u objavi na fejsbuku. 

Nemile scene sukoba demonstranata i policije objavljivao je prije četiri godine i Frans pres na svom Youtube kanalu

Identičan video kao onaj sa fejsbuka, koji je zbog brutalnosti teško naći na internetu, objavio je argentinski portal Infobae, u članku u kojem je javnost detaljno upoznata sa dešavanjima sa protesta. 

Činjenice nam govore da je snimak koji je objavljen na fejsbuku, a opisan kao događaj iz Španije kojem su prethodili protesti povezani sa kovidom, zapravo star skoro četiri godine i dolazi iz Argentine. 

Imajući to u vidu, objavu ocjenjujemo kao lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.