Lažni podaci o broju zaraženih i vakcinisanih u Crnoj Gori

1814

Dezinformacije, teorije zavjere i lažne vijesti o koronavirusu ne zaobilaze ni Crnu Goru. Dokaz za to su tvrdnje koje se sve češće pojavljuju na društvenim mrežama sa ciljem da obmanu javnost i pruže krivu sliku realnosti. 

Najnoviji primjer za to je objava sa fejsbuka u kojoj se govori o broju vakcinisanih u Crnoj Gori, ali i o ukupnom broju građana koji su do sada bili zaraženi koronavirusom

U Crnoj Gori je do sad bilo zaraženo više od 400.000 ljudi, oko 250 000 ljudi je primilo vakcinu. Ko su sad onda ovi slučajevi kojih ima po 400 na dnevnom nivou ? Ima li nas 15 miliona ili 600.000 koji su v bili zaraženi i primili vakcinu?“, napisao je autor objave.

Iako Crna Gora u poslednjih par nedelja bilježi porast broja novozaraženih na dnevnom nivou, podaci koji su iznijeti u ovoj objavi svakako nisu tačni. 

Sajt Instituta za javno zdravlje Crne Gore svakodnevno ažurira podatke o broju novozaraženih, a u sklopu te informacije imamo priliku da pročitamo i koliko je građana Crne Gore zaraženo od početka pandemije koronavirusa. 

Od početka epidemijskih dešavanja (mart 2020. godine) ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je 107 576. “, navodi se u presjeku stanja sa koronavirusom, objavljenog 18. avgusta na sajtu instituta. 

Pored toga, u objavi na fejsbuku izrečena je i netačna tvrdnja koja se tiče broja vakcinisanih protiv kovida u Crnoj Gori. 

Zaključno sa 18. avgustom, na Vladinom sajtu covidodgovor.me, objavljeni su podaci o broju vaksinisanih koji govore da je do tog momenta u Crnoj Gori prvu dozu primilo 198.891 građana, od kojih je e 168.543 primilo drugu dozu, tj. u cijelosti vakcinisano. 

Imajući u vidu ove podatke koji su poznati i javno dostupni svim građanima Crne Gore, objavu sa fejsbuka u kojoj se tvrdi da su „svih 600.000 građana Crne Gore ili već bili zaraženi ili vakcinisani“, ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.