kanadska-policija-lazne-vijesti

Kako bi pandemiju i vakcinaciju predstavili kao svojevrsnu tiraniju, pojedini korisnici Fejsbuka često pribjegavaju neistinama u koje često umiješaju i snage reda. Ovog puta u pitanju je kanadska policija.

Prateći takvu matricu jedna od korisnica Fejsbuka objavila je video sa protesta u Otavi, kada su kanadske kamiondžije blokirale puteve zbog uvođenja obavezne vakcinacije za njih. 

„Snajperisti i vojska/policija bez lica i obilježja, protiv mirnih demonstranata…ovo je savršen prikaz kako kanadska vlada (a i druge koje su pristale na covid predstavu) vidi svoje građane…one koje bi trebala da štiti i da im služi…zato se ne poštuju zakoni i ustavi…i zato se političari u vlasti prave gluhi i slijepi na tu činjenicu…jer ih živo zaboli ona stvar za sve nas“, tvrdi ona u opisu.

O protestu kamiondžija u Otavi, odnosno dezinformacijama o njemu, Raskrinkavanje je pisalo neposredno nakon što se on odigrao. 

Svakako, nije tačno da je kanadska policija bez obilježja obezbjeđivala protest, a to je vidljivo i na samom snimku. Naime, portparolka policije u Kvebeku, Marite Boldu, objasnila je za Politifact da su policajci svoje obilježje, odnosno broj značke, nosili na šljemovima.

„Uvijek to radimo. Svakog puta“, kazala je ona. 

Oznake, odnosno broj značke, nose se naprijed na šljemu, odnosno na čelu, ali i na zadnjem dijelu, kod potiljka, što se može vidjeti na fotografijama kanadskih medija koji su izvještavali sa protesta. 

Zbog netačne tvrdnje da su policajci bez obilježja bili na protestu, ovu objavu smo ocijenili kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article