Vakcina protiv kovida ne izaziva Belovu paralizu

1170
covid-19-vakcine

Iako je vakcina protiv kovida spasila na stotine hiljada života, i dokazano je najbolji način za zaštitu od virusa koji je paralizovao planetu, teoretičari zavjere na društvenim mrežama ne prestaju da plasiraju neistine o njenim navodnim nus pojavama.

Nakon laži da vakcine izazivaju sterilitet, autoimune i kardiovaskularne bolesti te da mogu prouzrokovati nastanak novih, smrtonosnijih mutacija korona virusa pojavila se informacija i da su one uzrok Belove paralize. 

Na profilu Azra Pašić 11. januara objavljena je fotografija,  na kojoj se vidi djevojka sa deformisanim licem, a koju je, kako tvrdi vlasnica profila, kao javno upozorenje na posljedicu vakcine protiv kovida, izradio Nacionalni zdravstveni servis Velike Britanije (NHS). 

“Javno upozorenje od Nacionalnog zdravstvenog servisa Velike Britanije (NHS):

Covid-19 vakcina izaziva Belovu paralizu ❗❗❗❗❗

Bellova paraliza je neobjašnjiva epizoda slabosti ili paralize mišića lica. Počinje iznenada i pogoršava se nakon 48 sati. Ovo stanje je posljedica oštećenja facijalnog živca (7. kranijalni nerv). Bol i nelagodnost se obično javljaju na jednoj strani lica ili glave”  stoji u objavi na pomenutom profilu.

Post je na Fejsbuku  podijeljen preko 130 puta i obiluje raznim komentarima, a prednjače oni koji sadrže elemente suludih teorija zavjere. 

Međutim i ova laž o katastrofalnim posljedicama vakcine protiv kovida ima kratak rok trajanja jer je,  britanska služba za javno zdravlje (NHS), agenciji Asošiejted pres, ekpresno potvrdila da nije objavila nijedan sličan poster. Ista informacija, stigla je i od odjeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu u Engleskoj, koje finansira i nadgleda zdravstvene agencije.

Podsjetimo, naučnici koji proučavaju vakcine protiv kovida, nisu pronašli nikakvu vezu sa Bellovom paralizom. Naime, tokom probne faze Fajzer- Biontek vakcine, kompanija je prijavila četiri slučaja Bellove paralize, što je prema tvrdnjama stručnjaka, brojka,  u skladu sa onom koja je već evidentirana u  opštoj populaciji. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti ranije su istakli da „dostupni podaci nisu bili dovoljni da FDA zaključi da su ovi slučajevi uzročno povezani sa vakcinacijom“.

Na internetu se može procitati, da je  sporni poster koji sadrži logo NHS-a, navodno  postavljen u blizini londonskog aerodroma Hitrou, a fotografija djevojke,  koja se koristi, može se naći na nekoliko veb sajtova sa slikama sa natpisom „Bellova paraliza“.  Bi-Bi-Si je ovu fotografiju objelodanio još 2013. godine u izveštaju  o procesu oporavka njihovog reportera. 

Uzimajući u obzir navedene činjenice, ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article