Keš, lova, Gotovka: Kako je šala o fudbaleru Aston Vile postala dezinformacija

1246

Vijesti iz evropskih fudbalskih liga obilaze svijet rekordnom brzinom. Život fudbalera prati se i na i van terena, a dezinformacije o nima svakako nisu rijetke.

Jedna takva dezinformacija obišla je prethodnih dana internet svijet i zabavila brojnu publiku.

Priča je krenula od odluke fudbalera Aston Vile, Engleza, Metija Keša (Matty Cash) da uzme pasoš Poljske i zaigra za njihovu fudbalsku reprezentaciju, zbog svoje majke koja je Poljakinja.

Karakteristično ime ovog fudbalera dalo je ideju novinarima poljskog TVP Sporta da se našale sa cijelim događajem.

Oni su, pred uručenje pasoša Metiju Kešu, pripremili fotografiju navodne lične karte za igrača Aston Vile na kojoj se vidi njegovo navodno novo poljsko ime – Mateuš Gotovka.

Prvi je „na foru pao“ britanski tabloid „Sun“ koji je podijelio ovu fotografiju navodeći da će Meti Keš stvarno dobiti novo ime i postati Mateuš Gotovka.

To je ubrzo izazvalo reakciju TVP Sporta, odakle je i potekla ova šala, i objasnili da su britanski mediji šalu shvatili preozbiljno.

„Od sada, Meti Keš će biti Mateuš Gotovka? Britanski novinari su su se upecali“, glasi naslov TVP Sporta.

„Razumijemo da poljska lična karta možda nije poznata britanskim novinarima i to nam ne smeta. Ali broj na njoj izgleda malo sumnjivo, zar ne? Znamo da novac, posebno velika količina keša može da „udari u glavu“, ali uvjeravamo vas da ni „Gotówka”, ni “Mamona”, ni  “Kasa” neće pisati u dokumentima Metija Keša, ukoliko on to ne zatraži“ , pojašnjavaju autori montaže koja je obišla svijet.

Kao i sve slične dezinformacije i ova je ubrzo došla na naše govorno područje.

O „Mateušu Gotovki“ izvijestili su CDM, Antena M, Espresso, MeridianBetSport, GradskeInfo.rs, MozzartSport

Iako neke dezinformacije nisu zlonamjerne i nemaju za cilj ništa drugo osim šale, mediji ipak moraju provjeravati tačnost prije nego ih objave.

Ovaj slučaj ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

___
Edit: 22.11.2021.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.