Živ je Mašić, umro nije: Lažna vijest o smrti beogradskog novinara

1404

U želji za senzacionalizmom, mediji su skloni da nerijetko objave potpuno neprovjerene vijesti, a posebno su problematične one u kojima se objavi informacija o smrti određene osobe, koja je na kraju prinuđena da takvu vijest sama demantuje.

Najsvježiji primjer objavljen je u srpskim medijima. Naime, srpski tabloidi objavili su danas da je poznati beogradski novinar i advokat Dušan Mašić preminuo sinoć u tom gradu.

U svojoj objavi, kurir.rs navodi da je se radi o tužnoj vijesti Mašić, te da je novinar preminuo. Istu vijest objavili su i portali srbija.danas i espresso.rs, ali su je ubrzo povukli.

O tome svjedoči i URL objavljene vijesti na portalu espresso.rs, iako se vijest ne može pronaći.

Da Mašić nije umro, demantovao je na tviteru upravo on.

-Vi stvarno niste normalni. Živ sam – napisao je Mašić u objavi na svom tviter nalogu, šerujući vijest sa portala srbijadanas.com.

Vijest da je Mašić živ prenijeli su N1 i Nova.rs

Imajući u vidu da je Mašić sam demantovao pomenutu objavu, informacija portala kurir.rs dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 4.5.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 11.5.2023.

Portal Espreso.co.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.