U Njujorku jeste bilo otkaza nevakcinisanim zdravstvenim radnicima, ali ih nije otpušteno 83.000

1228

Manipulacija brojem vakcinisanih i onih koji odbijaju da prime vakcinu, naročito kada su u pitanju zdravstveni radnici, nešto je sa čime se korisnici društvenih mreža susrijeću svakog dana.

Iako bi zdravstveni radnici u vrijeme pandemije trebali da budu primjer ostatku stanovništva, dobar dio njih širi dezinformacije i odbija da se imunizuje protiv koronavirusa.

To, samo po sebi, dovodi do stvaranje dezinformacija.

Posljednja u nizu takvih je neistina o otpuštanju zdravstvenih radnika u Njujorku.

„NJUJORK……..dešava se i to……. 83 000 medicinskih radnika je otpušteno jer neće da se ušpricaju….. BROJ je ispravno napisan da ne mislite da je greška……  ZAMISLITE, najstrašnija p@ndemija a otpuštaju se medicinski randici…… ….nema smisla…….  PITANJE za ”struku” i HIPNOTISANE….. ….šta li ovih 83 000 zna pa i po cenu gubitka posla, ne žele da se ušpricaju…“ kaže se u opisu kratkog dijela TV priloga jedne američke televizije.

Čitav prilog, koji je emitovan još 28. septembra, može se pogledati na ovom linku.  

Podatak da je 83.000 zdravstvenih radnika u Njujorku rizikovalo otkaz zbog toga što nisu bili vakcinisani, što se i kaže u prilogu, je tačan.

Ipak, u videu se veoma jasno navodi da su oni u riziku da budu otpušteni, a ne da su zapravo dobili otkaz kako se tvrdi u opisu videa.

Svakako, nije tačno da je u Njujorku otpušteno 83.000 zdravstvenih radnika.

Njujork Tajms je istog dana izvijestio da su hiljade zdravstvenih radnika, dan prije uvođenja obavezne vakcinacije za njih, primile prvu dozu.

„Pokušaj države Njujork da primora zdravstvene radnike da prime vakcinu protiv koronavirusa je pritisnulo hiljade njih da u posljednji čas prime vakcinu“, piše ovaj list.

Njujork Tajms, pozivajući se na zvaničnike države Njujork, piše i da je u trenutku kada je vakcinacija za zdravstvene radnike postala obavezna 92 odsto od njih 650.000 primilo makar jednu dozu vakcine. To znači da je od 650.000 zdravstvenih radnika u Njujorku njih 598.000 primilo makar jednu dozu vakcine, odnosno 29. oktobra njih 52.000 nije bilo vakcinisano. To znači i da se cifra onih koji su u riziku od otpuštanja značajno smanjila.

U Njujorku jeste bilo suspenzija i otkaza onima koji su radili u zdravstvu a nisu se vakcinisali, o čemu su izvještavali američki mediji, a jedini medijski izvještaj o masovnijem otpuštanju zdravstvenog osoblja koji se može pronaći je onaj od 4. oktobra, kada je „Nortwell Health“ najveći pružalac zdravstvenih usluga u Njujorku, otpustio 1.400 radnika koji se nisu vakcinisali.

Sve ovo znači da u Njujorku nije otpušteno 83.000 zdravstvenih radnika.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.