„Kidanje“ snimka za diskreditaciju vakcine

945
vakcine

Antivakcinaški pokret je često žrtva sopstvenog paradoksa. U isto vrijeme tvrde da COVID-19 ne postoji ali i da se njime najčešće zaražavaju osobe koje su primile vakcine. Kako bi „potkrijepili“ ovakve tvrdnje, pojedinci ne prezaju od izvlačenja izjava iz konteksta, ali i objavljivanja „obrađenih“ videa.

Na Fejsbuku se dijeli video sa pres konferencije Ane Tereze Palamare, Odjela za zarazne bolesti u Italiji uz tvrdnje da je rekla:

„U Italiji i ostalim europskim državama ova varijanta virusa pogađa prvenstveno cijepljene osobe i prvenstveno osobe cijepljene trećom dozom…..“.

Ipak, Palamara to nikada nije rekla.

Italijanski fekt-čekeri iz Open Online, objasnili su da je video „obrađen“ kako bi se Palamari pripisala izjava koju nije iznijela.

Oni su objavili transkript u kojem se vidi da je Palamarina izjava izvučena iz konteksta.

Komentarišući to što zaraženi Omikronom često nemaju ili imaju slabe simptome, ona je rekla:

„To može biti iz dva razloga. Prvi razlog za to je, naročito u Italiji i drugim evropskim zemljama, to što ovaj soj utiče na vakcinisane ljude i posebno vakcinisane trećom dozom. Činjenica je da je to prepreka za ozbiljno razbolijevanje i to moramo zapamtiti“.

Video koji je podijeljen na Fejsbuku ne sadrži rečenicu u kojoj Palamara govori da su vakcine prepreka za ozbiljno razboljievanje.

Zbog toga ova objava dobija ocjenu dezinformacija. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article