Grafen oksid VS gvožđe – Neistina skrivena u antibiotiku

1852
grafen-oksid

Grafen oksid jedna je od omiljenih tema na društvenim mrežama.

Čitali smo kako ga navodno ima u vakcinama a čak su i dječje igračke predstavljane kao grafen oksid

Na red su došli i antibiotici.

„GRAFEN OKSIDI U LEKOVIMA? Sjedinjene Američke Države…..“ opis je videa u kojem vidimo kako se se sdržaj kapsule rastvara u vodi a da zatim crni materijal u čaši privlači magnet.

U pitanju je, kako se vidi na snimku, antibiotik flukloksacilin, koji se koristi protiv infekcija i upala.

Kako objašnjavaju fekt-čekeri iz Rojtersa, ovaj antibiotik, odnosno njegova kapsula, sadrži gvožđe-oksid, a kako dodatno pojašnjava Hana Bečelor, profesorka farmacije na Univerzitet u Stratklajdu, u Britanjiji, on se koristi kako bi se dodala boja kapsuli, odnosno kako ne bi sve kapsule svih lijekova izgledale isto, ali u isto vrijeme umanjuje prodor svjetla u kapsulu i čini lijek stabilnijim.

Upravo ovaj sastojak je ono što dovodi do reakcije kada se magnet približi čaši.

Ona objašnjava i da je količina ovog oksida propisana kako bi se osiguralo da ga kapsule ne sadrže previše i da nema razloga da se misli da je nebezbjedan.

U sastojcima flukloksacilina, koji su dostupni ovdje, nije i grafen oksid koji je hemijski modifikovani grafen koji u sebi sadrži funkcionalne grupe kiseonika kao što su epoksidi, alkoholi i karboksilne kiseline.

Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article