Dezinformacije o ekserima u kapsulama iz Indije i Kazahstana došle do našeg govornog područja

2537

Da dezinformacije ne priznaju granice i jezičke barijere uvjerili smo se odavno. Neistine, preko interneta, u tren oka putuju sa kontinenta na kontinent i korisnici društvenih mreža koji ih šire najčešće ih stavljaju u „domaći“ kontekst.

Nakon tvrdnji da vakcine protiv COVID-19 u sebi sadrže različite metale, čipove i slično, sada se susrećemo sa tvrdnjama da se metali, odnosno ekseri, nalaze i u kapsulama.

Na Fejsbuku se dijeli video u kojem se vidi kako se otvaraju kapsule lijeka Esoral, iz kojih ispadaju mali ekseri. Nakon Esorala, na snimku vidimo i kako ekseri ispadaju iz neidentifikovanih kapsula.

„Jutro svima… I trebate biti oprezni šta pijete… . Jer ipak nikad ne znaš šta svega u tabletici ima. A ako ti fali kakav šraf u glavi ili ekser onda to je druga priča“, navodi se u opisu.

Tvrdnje da se u Esoralu nalaze ekseri prvi put su se pojavile u Kazahstanu i Indiji,  gdje se tvrdilo da se na taj način vodi „medicinski džihad“ protiv Indijaca.

Indijski fakt-čekeri, koji su analizirali video utvrdili su da snimci nemaju nikakve veze sa Indijom niti takozvanim „medicinskim džihadom“.

Esoral, kako su utvrdili, a i kako im je zvanično saopšteno od proizvođača, proizvodi se u Pakistanu i Bangladešu i ne prodaje se u Indiji. Ovaj lijek se na našim prostorima prodaje pod različitim imenima.

Drugi lijek u videu, je Enterofuril, što se može vidjeti u dužoj verziji snimka dostupnoj na YouTube-u.

U uputstvu za lijek koji je izdala Agencija za lekove i medicnska sredstva Srbije, navodi se da  Enteorfuril sadrži aktivnu supstancu nifuroksazid, koja spada u grupu intestinalnih antiinfektiva.

Ovaj video se širio u Kazahstanu, a tamošnji faktčekeri, dobili su od nadležnih institucija jasan odgovor o navodnim ekserima u kapsulama:

„Nijesmo dobili nikakve zvanične informacije od korisnika lijeka, vlasnika licence za prodaju, farmaceutskih kompanija i medicinskog osoblja o stranim tijelima u lijeku“, saopštili su iz kazahstanskog Ministarstva zdravlja za StopFake.

Dakle, snimci koji se dijele na našem govornom području, obišli su dobar dio Azije da bi se sada dijelili i kod nas.

Svakako, ne dokazuju da se u kapsulama nalaze strana tijela. Zbog toga, ovu objavu ocijenili smo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.