DEXIT: Referendum o izlasku Njemačke iz EU nije najavljen

229

Alternativa za Njemačku (AfD), desničarska partija koja konstantno dobija na popularnosti, ovih dana se suočava sa padom rejtinga. To je izazvano istraživanjem kolega iz Correctiv-a, koji su uspjeli da dođu do saznanja da je nekoliko visoko pozicioniranih članova partije bilo na tajnom sastanku sa neo-nacistima na kome se, između ostalog, diskutovalo o progonu migranata, tražilaca azila i njemačkih državljana stranog porijekla. Nakon otkrivanja tih informacija, stotine hiljada ljudi izašlo je na ulice u znak protesta protiv desničarskog ekstremizma. Ipak, AfD ostaje druga najjača partija u Njemačkoj.  

Kako su federalni izbori u Njemačkoj sve bliže, nagađa se šta bi se moglo desiti sa zemljom u kojoj je desnica tako jaka. Sudeći po pisanju portala Aloonline.me, Njemci bi brzo mogli na referendum. Aloonline.me kaže: 

DEXIT Najavljen referendum o izlasku Njemačke iz EU 

Ova informacija nije tačna.  

Mogućnost referenduma pomenula je prva žena AfD-a, Alis Vajdel, u intervjuu za Financial Times. To svakako ne znači da će ga i biti, kako se može zaključiti iz naslova Alo-a. 

Koalicioni potencijal AfD-a mali 

Na drugoj strani, upitno je kako će se AfD kotirati do federalnih izbora 2025, kao i da li će uopšte moći da dođe do pozicije upravljanja Njemačkom. Ako je suditi po izjavama vodećih političara – to se teško može dogoditi.  

SPD aktuelnog kancelara Olafa Šolca oštro upozorava na prijetnju koju AfD po njima predstavlja. CDU nekadašnje kancelarke Angele Merkel je trenutno najjača partija po anketama, a njen lider Fridrih Merc rekao je “ne” saradnji sa AfD-om. Ministar ekonomije i vice-kancelar Robert Habek iz Zelenih poručuje da AfD planira da Njemačju pretvori u autoritarnu zemlju. FDP, koja takođe učestvuje u vladajućoj koaliciji je stava da AfD “želi da našteti Njemačkoj”. 

Sve to govori u prilog tezi da je eventualni DEXIT, iliti referendum o izlasku Njemačke iz EU, koji je AfD-ova Vajdel pomenula, a o kojem Aloonline.me piše – na dugom štapu.  

Ova objava dobija ocjenu – klikbejt.  

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

In this article