Davos, idilično zimovalište u švajcarskim Alpima, uglavnom posjećuju turisti koji uživaju u prirodnim ljepotama tog mjesta. U centru pažnje svjetske javnosti nađe se svake godine tokom jedne sedmice u januaru.  

Tada, pretvara se u pozornicu za političke lidere, biznismene i stručnjake iz različitih oblasti koji učestvuju u godišnjem okupljanju i konferenciji Svjetskog ekonomskog foruma (SEF). 

Jednom godišnje, politička i ekonomska elita sumira ključne izazove sa kojima se suočava svijet, predlažući korake kako dalje. 

I dok se u javnosti vodi polemika da li je konferencija pregršt prazne priče u punoj sali, je li događaj relevantan i koliko zapravo doprinosi rješavanju akutnih problema globalne populacije, za dežurne “čuvare istine” i te kako je važan. 

Ukratko, konferencija SEF-a svake godine predstavlja okidač za talas dezinformacija.  

Uvertira u brojne dezinformacije bila je tvrdnja da 5000 švajcarskih vojnika obezbjeđuje “sotone u Đavosu”, iako smo i ranije ukazivali da je riječ o manipulisanju činjenicama i teoriji zavjere. Uzimajući u obzir profil učesnika, događaj se tretira kao događaj visokog rizika. Švajcarski parlament je odobrio slanje do maksimalno pet hiljada vojnika u periodu od 2022. do 2024. godine. Činjenica je da je zvanični podatak netačno predstavljen, služeći kao gorivo za insinuacije šta se zapravo dešava iza kulisa u “Đavosu”.     

Sa pozornice u Davosu su se smjenjivale poruke zvaničnika, mnoge od njih manipulativno interpretirane. 

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg je, govoreći o globalnim izazovima, poručio da je potrebno uputiti Ukrajini više oružja za miran i pravedan ishod aktuelnog rata. Naši “čuvari istine” su u toj izjavi čuli da Stoltenberg zapravo “navija” za prolongiranje rata. 

U regionalnim medijima je odjeknula i netačno prenijeta izjava premijera Crne Gore, Milojka Spajića, koji je predstavljao Crnu Goru na konferenciji SEF-a. Iako je Spajić govorio o budućem ekonomskom razvoju Crne Gore koji će ubuduće podrazumijevati manju zavisnost od tržišta koja nisu u Evropskoj uniji, njegove riječi su protumačene kao namjera o “tjeranju Rusa”, a da je prethodno „mnogo toga urađenog da ruskih turista bude manje“. 

Domaći i regionalni mediji su kroz svoje prste propustili i objavili jedan potpuno fabrikovan govor, koji je održao satiričar Damon Imani. Vještinom montaže, Imani se dokopao čuvene, plave pozornice u Davosu, i kroz psovke osnivaču SEF-a, Klausu Švabu stavio do znanja šta misli o njegovoj organizaciji. 

I nije Imani bio jedini koji je bojkotovao ovaj događaj. Protivnici elite koju SEF okuplja pokušali su da podmetnu video snimke sa protesta farmera u Njemčkoj koji osporavaju nove politike štednje u toj državi kao zapise sa “protesta protiv agende Svjetskog ekonomskog foruma”. 

Najrasprostranjenija dezinformacija sa pozornice u Davosu odnosi se na upozorenje da nas očekuje u narednom periodu “bolest X”. Tvrde “čuvari istine” da nam je elita pripremila i najavila novu pandemiju, a i vakcine su već spremne, kažu.  

A mi smo spremni za novi maraton dezinformacija. Do narednog okupljanja u Davosu.  

Nina Đuranović 

In this article