Informer upleo Đukanovića u zloupotrebe potpisa, ali samo u naslovu

406

Više nije ni izuzetak, već pravilo, da regionalni portali uoči svakog izbornog ciklusa u Crnoj Gori vide ili prizivaju stvari kojih nema. Pošto je Državna izborna komisija građanima dala opciju da provjere potpis podrške za predsjedničke kandidature, u medijima se pojavilo više ljudi koji kažu da su se našli na listi onih koje, kako tvrde, u suštini nijesu podržali.

Odmah nakon navoda o zloupotrebama upalili su se srpski tabloidi. Informer piše:

CRNU GORU TRESE SKANDAL PRED IZBORE! Milo, influenser i Danilović FALSIFIKOVALI POTPISE?!

U tekstu Informera navodi se da su građani prijavili da su njihovi potpisi zloupotrijebljeni u slučaju kandidatura influensera Jovana Radulovića i lidera Ujedinjene Crne Gore, Gorana Danilovića. Ali, nema ni pomena o eventualnim zloupotrebama kada je u pitanju kandidatura aktuelnog predsjednika i šefa DPS-a, Mila Đukanovića, kako je to senzacionalistički najavljeno naslovom.

 Osnovno državno tužilaštvo, koje se oglasilo tim povodom poručilo je da će provjeriti konkretne slučajeve.

“ODT u Podgorici preduzeće sve neophodne radnje kako bi se u konkretnim slučajevima procesuirala sva odgovorna lica”, piše u saopštenju ODT-a Podgorica.

Iz DIK-a je saopšteno da oni nijesu odgovorni za eventualne zloupotrebe:

“Imajući u vidu da je dio javnosti izrazio kritički osvrt zašto DIK nije spriječila navedene zloupotrebe, potrebno je istaći da je Stručna služba DIK-a u skladu sa odgovarajućim aktima provjeravala da li su svi neophodni podaci sa obrazaca potpisa podrške tačni,  te nije mogla cijeniti rukopis na obrascima budući da to jedino može biti predmet grafološkog tumačenja u posebnom postupku.”

Podsjećamo, veći broj građana je provjerom kroz aplikaciju DIK-a utvrdio da su im se potpisi našli među onima koji su podržali Radulovića a pojedinci su tvrdili da su njihovi potpisi zloupotrijebljeni za Danilovićevu kandidaturu, a Centar za demokratsku tranziciju (CDT) proslijedio je tužilaštvu prvu grupu od 54 građana i građanki koji su nam se obratili sa navodima da su im lični podaci zloupotrijebljeni a potpisi falsifikovani.

Zbog činjenice da se u tekstu Informera nigdje ne pominje zloupotreba potpisa kod kandidature Đukanovića, ova vijest dobija ocjene – dezinformacija i klikbejt.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

In this article